Sute de mii de persoane din Asia, racolate cu forţa - Infracţionalitatea online
Sute de mii de persoane sunt racolate forţat în Asia de Sud-Est de către bande care le obligă să practice infracţiuni online, în caz contrar fiind supuse torturii, indică un raport al ONU publicat marţi, transmite AFP.
„Persoanele constrânse să muncească în aceste escrocherii suferă tratamente inumane, fiind forţate să comită aceste infracţiuni. Ele sunt victime, nu sunt infractori'', a declarat înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului Volker Türk, într-un comunicat.
Multe dintre aceste persoane obligate să comită infracţiuni online sunt supuse torturii sau unor rele tratamente, subliniază ONU.
Amploarea acestor reţele este dificil de estimat, conform raportului, din cauza naturii lor clandestine şi a lacunelor existente în reacţia autorităţilor. Citând surse credibile, ONU indică faptul că cel puţin 120.000 de persoane ar putea fi constrânse să comită escrocherii online în Myanmar, estimările pentru Cambodgia fiind de aproximativ 100.000 de persoane. Şi alte state din regiune, printre care Laos, Filipine şi Thailanda, au fost identificate drept principale ţări de destinaţie sau tranzit, unde zeci de mii de persoane au fost forţate să comită infracţiuni online.
De asemenea, fenomenul este răspândit şi în China, Hong Kong, Taiwan şi în ţări din Asia de Sud şi din America Latină.
Valoarea pagubelor escrocheriilor online din aceste ţări se ridică la câteva miliarde de dolari în fiecare an, potrivit ONU.
Aceste reţele infracţionale au profitat de pandemia de Covid-19, explică raportul. Măsurile de ripostă aplicate pentru a contracara criza sanitară au avut un impact considerabil asupra anumitor activităţi, conducând în special la închiderea unor cazinouri în numeroase ţări.
În acelaşi timp, pandemia a crescut vulnerabilitatea unui număr mare de migranţi, care s-au văzut brusc blocaţi departe de ţările de origine şi fără a avea loc de muncă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.