Talonări militare periculoase în Marea Neagră - Jocuri de război
Un avion rusesc de vânătoare s-a apropiat la trei metri de un avion american de recunoaştere, în spaţiul aerian internaţional al Mării Negre, au declarat o serie de oficiali americani pentru CNN. Incidentul survine la puţin timp după ce distrugătorul USS Ross a fost „escortat" de mai multe bombardiere ruseşti.
Avionul rusesc a zburat alături de avionul american, la aceeaşi altitudine, s-a depărtat şi apoi l-a urmărit, după care a părăsit zona, afirmă aceşti oficiali, precizând că incidentul a avut loc pe 30 mai. Avionul american nu a efectuat manevre să-l evite. Alte detalii nu erau disponibile imediat, precizează CNN, care adaugă că oficiali militari nu au fost în măsură să precizeze dacă autorităţile americane au protestat sau nu pe cale diplomatică.
Incidentul a avut loc la doar câteva săptămâni în urma altui incident implicând Rusia şi Statele Unite în spaţiu aerian al Europei. Un avion american de tip RC-135U, care efectua un zbor pe o rută de rutină în spaţiul aerian internaţional, a fost interceptat de un avion rusesc de tip Su-27 Flanker în mod "periculos şi neprofesionist", au denunţat autorităţile americane.
Marina americană (US Navy) a publicat luna aceasta, într-un gest mai puţin obişnuit, o înregistrare video care a surprins un avion rusesc de tip Su-24 survolând, pe Marea Neagră, distrugătorul USS Ross.
Pentagonul a precizat că înregistrarea video a fost făcută publică pentru a arăta că întâlnirea dintre navă şi aeronavă a fost o întâlnire de rutină, contrar relatărilor din presa rusească.
În înregistrare apare doar un bombardier rus de tip Su-24, care trece prin dreapta distrugătorului. USS Ross se afla la 25 de mile depărtare de coastele Crimeei, în apele internaţionale, în momentul în care s-au apropiat cele şase avioane de tip Su-24. Avioanele ruseşti nu erau înarmate, potrivit unui oficial american din domeniul Apărării.
Unele publicaţii ruseşti au scris că avionul rusesc a obligat distrugătorul american să părăsească apele teritoriale ruseşti în largul Crimeei. Însă Marina Statelor Unite afirmă că USS Ross nu şi-a schimbat cursul, aşa cum a scris presa, ci şi-a continuat misiunea, în apele internaţionale. Incidentul a avut loc după ce secretarul american al Apărării Ashton Carter a avertizat în legătură cu pericolul unei ofensive în această vară din partea separatiştilor proruşi care au ocupat Peninsula ucraineană Crimeea.
Oficiali americani afirmă că numărul "interacţiunilor" a crescut deoarece numărul aeronavelor NATO şi ruseşti care survolează mările Neagră şi Baltică a crescut. Însă cele două incidente provoacă îngrijorare din cauza pericolului pe care l-au reprezentat pentru aeronavele americane şi echipajele lor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.