Tancuri, artilerie şi vehicule blindate uşoare de recunoaştere, trimise de Infanteria Marină a SUA, au ajuns duminică în Germania, urmând să facă parte din Black Sea Rotational Force, cu sediul la Poligonul Novo Selo din Bulgaria.

Armamentul greu a sosit la Bremerhaven, în Germania şi urmează să ajungă în Bulgaria cu trenuri şi transportate prin întreaga Europă, "demonstrând capacitatea aliaţilor şi partenerilor noştri internaţionali de a transporta echipament greu prin regiune, pentru a sprijini operaţiuni militare desfăşurate pe timp de criză", potrivit unui comunicat de presă al Corpului de Infanterie Marină a SUA din Europa şi Africa.

Echipamentul de artilerie este însoțit de peste 160 de infanteriști marini și reprezintă Compania de Arme Întrunite. Unitatea va face parte din Black Sea Rotational Force, însă va avea sediul la Poligonul Novo Selo din Bulgaria.

"Transportarea de echipament armat al Infanteriei Marine a SUA în regiunea Mării Negre a îmbunătăţit comunicarea şi coordonarea cu forţele aliate şi partenerii. Drept rezultat al acestei colaborări şi coordonări, diversele agenţii şi organizaţii implicate se cunosc reciproc, în loc să afle una de existenţa alteia după ce se petrece o criză", a declarat locotenent-colonel John Sattely, director logistic al Corpului de Infanterie Marină a SUA în Europa şi Africa.

The Black Sea Rotational Force este o forţă rotaţională reprezentată de infanterişti marini şi marinari, capabilă să participe la o gamă variată de operaţiuni militare din zona de responsabilitate a Comandamentului SUA din Europa. The Black Sea Rotational Force are sediul la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în România.

Pe de altă parte, armata americană vrea să crească în mod considerabil numărul misiunilor avioanelor fără pilot în următorii patru ani, cu scopul de a-şi spori capabilităţile în domeniul informaţiilor şi atacurilor într-un număr în creştere de zone de conflict, scrie ziarul Wall Street Journal.

Pentagonul plănuieşte să crească numărul zborurilor zilnice de la 61, în prezent, la 90, până în 2019, a declarat un oficial de rang înalt din domeniul Apărării. Este vorba despre prima creştere semnificativă în cadrul controversatului program american implicând avioane fără pilot, din 2011 şi până în prezent, care reflectă creşterea numărului zonelor "fierbinţi" la nivel mondial. În afară de asigurarea unei supravegheri suplimentare în regiuni ca Ucraina, Irak, Siria, Marea Chinei de Sud şi Africa de Nord, noul plan va consolida capacitatea efectuării unor atacuri ţintite mortale cu ajutorul avioanelor fără pilot.