Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a anunţat vineri seară anularea politicii Administraţiei Barack Obama de apropiere faţă de Cuba, precizând că embargoul va fi reinstituit. Guvernul de la Havana a „denunțat” noile restricții în privința comerțului dintre Cuba și SUA, dar a „reiterat” disponibilitatea sa pentru continuarea dialogului cu Washingtonul.

 

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat anularea cu efect imediat a acordului încheiat între Washington și Havana la sfârșitul lui 2014, denunțând de la Miami caracterul „brutal” al regimul castrist, care „nu îi ajută pe cubanezi și îmbogățește regimul”.

„Voi anula” politicile Administraţiei Barack Obama privind apropierea de Cuba, a afirmat Donald Trump, anunţând intensificarea embargoului şi limitarea turismului. Donald Trump a promis „dezvăluirea crimelor comise de regimul Castro” şi susţinerea cetăţenilor cubanezi.

„Timp de aproape şase decenii, poporul cubanez a suferit sub regimul comunist”, a precizat Trump în Miami. „Chiar şi în acest moment, Cuba este condusă de aceeaşi oameni care au omorât zeci de mii de cetăţeni, care au încercat să răspândească ideologia represivă şi eşuată şi care la un moment dat au încercat să găzduiască arme nucleare aproape de frontierele noastre”, a argumentat Donald Trump, pledând, potrivit CNBC, pentru „eliberarea Cubei în curând”.

Reacţiile nu au întârziat să apară. Ministerul de Externe rus și-a exprimat duminică regretul față de decizia președintelui SUA, Donald Trump, de a anula acordul ce a pus bazele unui proces de normalizare a relațiilor dintre Cuba și SUA, Moscova subliniind că sprijinul ei față de Cuba va fi în continuare „de neclintit”, relatează agențiile AFP și EFE. În opinia Rusiei, decizia lui Trump de a opri procesul normalizării relațiilor americano-cubaneze, până când guvernul de la Havana va face progrese în privința democrației, echivalează cu o revenire la abordarea ce a caracterizat timp de decenii aceste relații.

„Noua politică față de Cuba, anunțată de președintele SUA, Donald Trump, ne aduce înapoi la retorica aproape uitată a Războiului Rece”, se arată într-un comunicat difuzat de MAE rus.

„Când precedenta Administrație de la Washington (condusă de Barack Obama) a adoptat schimbări substanțiale în politica ei față de Cuba, am crezut, și nu fără fundament, că era nu atât o manifestare de bunăvoință, ci și o ilustrare a eșecului politicii de dictat și sancțiuni”, mai notează MAE rus, menționând în continuare că „stilul disprețuitor prin care este tratată Cuba nu are viitor”.

„Ne reafirmăm solidaritatea de neclintit față de Cuba”, semnalează mai departe comunicatul, adăugând că Rusia se pronunță pentru „dialog, cooperare, crearea de punți și comunicare fără dictate și încercări de ingerință în afacerile interne ale statelor suverane”.