Tupeu ucrainean
În ultimii ani, problema Canalului Bâstroe şi efectele pe care le are acesta asupra mediului în Delta Dunării au căpătat o conotaţie internaţională. Cu toate că numeroase organizaţii internaţionale au luat atitudine şi au tras semnale de alarmă în legătură cu problemele de mediu generate, conducerea de la Kiev a rămas insensibilă şi a continuat lucrările la canal. Mai mult, Ucraina a sfidat şi tratatele la care era parte, făcând ce a dorit după bunul său plac.
Acum Kievul, probabil în culmea frustării că este terfelit de către ruşi cu zâmbetul pe buze şi fără nicio posibilitate de a riposta concret, se ia de cine poate într-un mod care depăşeşte orice limită a bunului simţ. După ce a încălcat toate tratatele de mediu existente şi a ignorat orice decizie, Kievul pare hotărât să ameninţe cu sesizarea autorităţilor internaţionale, acuzând România de distrugere a ecosistemului Deltei Dunării. Trebuie spus că, între 14-18 septembrie, se va desfăşura, la Geneva, cea de-a 17-a reuniune a Comisiei pentru implementarea Convenţei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier. Oficialii ucraineni participanţi la această reuniune au declarat că vor pleda pentru adoptarea unor decizii care să oblige partea română să îşi sisteze activităţile care distrug ecosistemul Deltei Dunării şi care generează ameninţări transfrontaliere la adresa mediului înconjurător, mai ales pe teritoriul Ucrainei. Convenţia de la Espoo a fost ratificată de Ucraina în 1999, iar de România, în anul 2001, iar deciziile luate la reuniunile acesteia au fost sfidate de Ucraina într-un mod fără precedent, ignorându-le complet şi continuând lucrările la Canalul Bâstroe. Acum Convenţia de la Espoo pare bună şi Ucraina se plânge în faţa ei. Însă, deocamdată, nu se ştie care ar fi motivele pentru care România este atacată cu un tupeu incredibil de către Kiev. Motivele plângerilor ridicate de Ucraina nu au fost dezvăluite de către oficialii ucraineni, care au precizat că vor fi puse la dispoziţia presei doar la finalul reuniunii de la Geneva.
Documentele Convenţiei de la Espoo prevăd obligaţiile statelor în legătură cu impactul activităţilor economice asupra mediului în stadiul timpuriu de planificare, informare reciprocă şi consultări bilaterale vizând proiecte de anvergură care pot avea impact asupra mediului înconjurător. Presa din Ucraina este încântată de reclamaţia Kievului, însă nu aminteşte nimic de proiectul Bâstroe iniţiat pe ascuns de Kiev în anul 2004 şi finalizat cu încălcarea tuturor deciziilor şi tratatelor de mediu la care Ucraina este parte şi cu sfidarea întregii comunităţi internaţionale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.