TVR exclusă din European Broadcasting Union din cauza datoriilor - Daţi afară de la Eurovision
European Broadcasting Union - cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume - i-a retras Televiziunii Române calitatea de membru ca urmare a neplății unor datorii în valoare totală de 16 milioane de franci elvețieni. Astfel, TVR nu va mai putea participa la Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în luna mai. De asemenea, TVR nu va mai putea transmite Jocurile Olimpice de la Rio şi Campionatul European de fotbal.
TVR va pierde accesul și la alte servicii oferite de EBU, inclusiv schimburi cu Eurovision News și Sport News, dreptul de a difuza evenimente sportive specifice, expertiza juridică, tehnică și de cercetare și servicii de lobby. Decizia a fost luată după ce un termen dat guvernului român de a lua măsuri satisfăcătoare pentru a rambursa datoria a expirat miercuri, 20 aprilie.
"Este regretabil faptul că suntem obligați să luăm această măsură. Suntem dezamăgiți că toate încercările noastre de a rezolva această problemă nu au primit nici un răspuns din partea guvernului român. În ultimele săptămâni, EBU a luat act de sugestia Ministerului Finanțelor că TVR poate fi plasată în procedură de insolvență, care la rândul său poate conduce la o restructurare profundă a difuzorului. EBU este o asociație non-profit care reprezintă 73 de posturi publice de televiziune din 56 de țări. Continuarea gradului de îndatorare al TVR pune în pericol stabilitatea financiară a EBU însăși”, a declarat directorul general al asociației, Ingrid Deltenre.
Prestația românească va fi eliminată din competiția pentru cea de-a doua semifinală a Eurovision Song Contest 2016, care va avea loc în data de 12 mai. Finala Eurovision se va desfășura la Stockholm, Suedia, în 14 mai.
Ca urmare a retragerii calității de membru EBU pentru TVR și a serviciilor de care beneficia, postul nu va avea acces la semnalul transmis de la Stockholm și, astfel, nu va fi în măsură să transmită desfășurarea concursului.
Întrucât CD-ul oficial pentru Eurovision Song Contest 2016, care include melodia românească, a fost deja produs, acesta conține piesa cu care România se calificase pentru concursul din acest an. EBU a decis să păstreze posibilitatea descărcării digitale a cântecului pe streaming, ca o favoare făcută artistului.
Reprezentanții presei române care au acreditările aprobate nu și le vor pierde, dar vor fi mutați în așa numita Delegație Internațională, care include presa și fani din țări care nu participă la concurs. De asemenea, vor rămâne valabile biletele vândute fanilor din România ai competiției, se mai precizează pe site-ul citat.
Competiţii sportive pierdute
Irina Radu, fostă şefă interimară a TVR, a declarat care sunt consecinţele excluderii României de la Eurovision 2016. Astfel, TVR nu va mai difuza Campionatul European de Fotbal 2016 şi nici Olimpiada de la Rio, fiind pe punctul de a fi exlusă din EBU.
"În acest moment, TVR îşi pierde dreptul asupra unor competiţii sportive deja contractate, cum ar fi Jocurile Olimpide de la Rio, şi a unor ştiri din reţeaua EBU. S-a ajung la fundul sacului“, a declarat ea pentru Digi24.
Ovidiu Anton, artistul care ar fi trebuit să reprezinte România la concursul muzical Eurovision 206, a transmis, vineri, printr-un mesaj pe Facebook că excluderea ţării din competiţie este nedreaptă şi că se declară învins.
Amintim TVRa început să acumuleze datorii începând cu ianuarie 2007, cele mai mari datând din 2011 şi 2012. Ultima plată, în valoare de 250.000 de euro, a fost făcută în luna ianuarie a acestui an, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi. TVR a solicitat înţelegere şi toleranţă faţă da situaţia financiară dezastruoasă, lucru înţeles de EBU, care până acum a amânat măsurile drastice.
Încă din 2010 EBU a anunțat că au existat mai multe negocieri pentru reeşalonarea plăţii datoriei conform unui plan de redresare financiar, dar nu s-a ajuns la nicio înţelegere fiscală. EBU a adresat o cerere scrisă Guvernului României în patru ocazii în 2016, dar demnitarii români nu au dat niciun răspuns.
Într-o scrisoare oficială adresată Ministrului de Finanţe Anca Dragu, transmisă de EBU pe 15 aprilie, Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune cerea plata a 10 milioane de franci elveţieni, sumă ce ar fi trebuit virată de statul român printr-un act de finalizare a plăţii până la 20 aprilie 2016. Uniunea ar fi trebuit să primească, de asemenea, o garanţie bancară irevocabilă şi necondiţionată pentru suma restantă din datorie, 6 milioane de franci elveţieni. Acest rest de plată ar fi trebuit să fie plătit până la sfărşitul anului, conform unui act de previziune financiară. Data limită pentru plata datoriei a fost extinsă până la 21 aprilie 2016, dar plata nu a fost efectuată.
Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune a demarat o campanie în ultimii ani pentru un model sustenabil de finanţare pentru TVR. Reprezentaţii EBU s-au întâlnit oficial cu înaţi oficiali ai Statului Român, inclusiv cu Ministrul de Finanţe şi Ministrul Culturii. În cadrul întâlnirilor, EBU a promovat insistent conceptul de "servicii media cu adevărat independente" pentru România, în vederea asigurării pluralismului în media pentru o informare corectă a cetăţenilor şi o coeziune informaţională în ţară.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.