Ministerul ucrainean al Sănătăţii a confirmat ieri că cel puţin 35 de persoane au fost ucise în violenţele de la Kiev, adăugând că alte 505 persoane au fost rănite, dintre care 292 au fost spitalizate. Conform unui fotoreporter, în centrul Kievului, s-au tras ieri focuri de armă cu muniţie de război.

Noi violenţe au izbucnit ieri dimineaţă la Kiev, după ce cu o zi înainte confruntările s-au soldat cu cel puţin 28 de morţi şi sute de răniţi. Lunetişti ai opoziţiei au ocupat câteva acoperişuri din centrul Kievului şi trag în forţele de securitate. Potrivit primelor informaţii, 12 poliţişti ar fi fost capturaţi de manifestanţi. Sediul Guvernului de la Kiev a fost evacuat ieri dimineaţă, în urma unor noi violenţe produse în centrul oraşului. Primarul Kievului a anunţat şi el că părăseşte partidul preşedintelui Viktor Ianukovici în semn de protest faţă de "baia de sânge şi lupta fratricidă" din centrul capitalei ucrainene. "Sunt pregătit să fac totul pentru a opri lupta fratricidă şi baia de sânge din inima Ucrainei, în Piaţa Independenţei. Viaţa umană trebuie să fie valoarea superioară în ţara noastră şi nimic nu trebuie să contrazică acest principiu", a declarat Volodimir Makeienko, adăugând că părăseşte Partidul Regiunilor, aflat la putere. Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a anunţat un "armistiţiu" cu opoziţia înainte de sosirea la Kiev, joi, a diplomaţilor europeni şi a unui oficial rus de rang înalt.

Reacţii externe dure

Tot ieri, miniştrii de Externe din Franţa, Germania şi Polonia s-au deplasat la Kiev pentru a avea o întrevedere cu preşedintele ucrainean. Reacţiile externe au continuat însă pe un ton extrem de dur. Traian Băsescu, din postura de lider al unui stat vecin, a reluat apelul la adresa preşedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata împotriva protestelor şi, de asemenea, la liderii opoziţiei, să se delimiteze de elementele radicale violente, soluţia fiind satisfacerea revendicărilor opoziţiei şi anticipatele. În Anglia, Guvernul l-a convocat pe ambasadorul ucrainean, în urma violenţelor de la Kiev. "Îl convocăm pe ambasadorul (Ucrainei în Marea Britanie) şi îi cerem încetarea violenţelor", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe. Mai mult, Statele Unite au interzis încă de miercuri, 19.02.2014, vizele pentru aproximativ 20 de oficiali de rang înalt ucraineni, pe care îi acuză că ar fi responsabili de represiunea sângeroasă a manifestaţiei de la Kiev.