UE să plătească pentru securizarea frontierelor ungare în fața migranților - Ofensiva V4 către Bruxelles
Ungaria îi va cere Uniunii Europene să finanțeze jumătate din costurile pe care guvernul de la Budapesta trebuie să le suporte pentru a-și proteja granițele sudice față de migrații ilegali, costuri care au fost asigurate până acum de către contribuabilii unguri, a afirmat joi Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului ungar, Viktor Orban.
Janos Lazar a precizat într-o conferință de presă că premierul Orban îi va scrie președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cerându-i ca Uniunea Europeană să contribuie cu circa 400 milioane de euro. Potrivit lui Lazar, costurile totale ale Budapestei de la declanșarea crizei migrației se ridică la 800 milioane de euro. Cu gardul său și cu poliția și trupele sale la granițele cu Serbia și Croația, Ungaria „îi protejează pe toți cetățenii Europei față de afluxul de migranți ilegali”, a afirmat Janos Lazar.
Șeful de cabinet al lui Orban este de părere că problema referitoare la apărarea frontierei ar trebui discutată „în numele solidarității europene” și „solidaritatea trebuie demonstrată în practică”, astfel că Uniunea Europeană ar trebui să suporte o parte din costurile Ungariei.
La pescuit de parteneri
Extinderea listei Uniunii Europene cu state partenere estice este de o importanță strategică pentru Grupul de la Vișegrad (V4 - Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia), a declarat ieri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.
În cadrul unei conferințe de presă desfășurată la sfârșitul unei reuniuni la Budapesta la care au participat miniștrii de externe ai V4, oficiali ai Comisiei Europene și din Estonia (care asigură președinția Consiliului UE), precum și politicieni din țările membre ale Parteneriatului Estic, Peter Szijjarto a cerut adoptarea unei rezoluții care vizează „cea mai ambițioasă și îndrăzneață” strategie pentru formarea unei alianțe la următorul summit UE-Parteneriatul Estic, care va avea loc la Bruxelles.
Grupul de la Vișegrad va încerca de asemenea să se asigure că cheltuielile necesare pentru astfel de strategii nu sunt reduse în următorul buget al UE, a spus Szijjarto. Ministrul de externe ungar a afirmat totodată că partenerii estici ai UE ar putea contribui la reducerea migrației către Europa și ar putea ajuta companiile din blocul comunitar să ajungă mai ușor pe piețele din Orientul Îndepărtat.
Dublul standard
În acelaşi context, Ungaria respinge folosirea de standarde duble de către Uniunea Europeană împotriva oricărui stat membru, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto. „Respingem aplicarea de către Uniunea Europeană a unor standarde duble contra oricărei țări și din păcate putem vedea folosirea masivă de către Comisia Europeană a unor standarde duble în cazul Poloniei. Acest lucru este inacceptabil”, a spus șeful diplomației ungare, în conferința de presă de la finalul unei reuniuni ministeriale a Grupului de la Vișegrad. Comisia Europeană a afirmat tot ieri că guvernul polonez nu a anunțat „nicio măsură concretă” pentru a schimba controversatele sale reforme judiciare, în ciuda amenințărilor cu sancțiuni ale Bruxellesului. La 26 iulie, executivul UE a anunțat că lansează o acțiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele din sistemul său judiciar și că Varșovia are la dispoziție o lună pentru a pune capăt „amenințării sistemice” pentru statul de drept și a „informa Comisia despre măsurile luate”. Actul normativ care a determinat acțiunea juridică a CE contra Poloniei conferă ministrului justiției puterea de a numi și destitui președinții tribunalelor de drept comun.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.