Preşedintele Agenţiei europene pentru protecţia frontierelor (Frontex), Fabrice Leggeri, a insistat asupra necesităţii de a instaura în mod urgent o politică europeană frontalieră "omogenă", solicitând şi o susţinere mai mare din partea UE.

"Global, cooperarea (cu ţările membre UE) funcţionează bine. Cu toate acestea, în ultimele luni, drama refugiaţilor ne-a arătat că trebuie să găsim, în mod urgent, o politică frontalieră omogenă", a declarat Leggeri într-un interviu acordat publicaţiilor Die Welt şi El Pais.

"Ceea ce zic cu certitudine este că avem nevoie de mai mult sprijin uman din partea ţărilor (membre UE). De oameni pe care să-i putem trimite la faţa locului şi de care avem nevoie cât mai repede", a insistat el, subliniind că "gradul de avansare şi dinamica a fluxului de refugiaţi continuă să fie extraordinar de înalte".

"Trebuie să facem faţă unei situaţii care nu s-a mai produs vreodată", a afirmat Leggeri, precizând că Frontex a înregistrat de la începutul anului "peste 520.000 de imigranţi clandestini" în Europa.

Potrivit preşedintelui Frontex, "un recensământ la frontierele exterioare ale Europei ar constitui, de asemenea, o bază solidă pentru a putea repartiza, într-un mod sistematic, refugiaţii în ţările membre", în baza sistemului cotelor europene de distribuire a imigranţilor.

Pe de altă parte, guvernul ungar plăteşte publicitate în presa libaneză pentru a-i avertiza pe imigranţi să nu intre în ţară ilegal, precizând că este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea, relatează Associated Press. Într-o reclamă publicată luni pe o pagină întreagă a principalului ziar libanez, An-Nahar, Guvernul ungar afirmă că "se iau cele mai puternice măsuri" împotriva persoanelor care încearcă să intre în Ungaria ilegal.

Poliţia ungară a depistat 217.382 de imigranţi care au pătruns ilegal în Ungaria de la începutul anului şi până duminică dimineaţă, a anunţat poliţia, citată de agenţia MTI.

În încercarea de a opri fluxul de imigranţi clandestini, autorităţile ungare au construit garduri de sârmă ghimpată pe segmente ale frontierelor cu Serbia şi Croaţia, atrăgându-şi critici la nivel internaţional.