Președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că liderul rus Vladimir Putin se teme de Statele Unite și dă ca exemplu un fenomen observat în timpul vizitei efectuate luni, la Kiev, de către emisarul special american Keith Kellogg.

 

„Generalul Kellogg a venit (la Kiev – n.r.) și nu s-au înregistrat bombardamente puternice timp de două nopți la rând. Acesta este un aspect foarte interesant. Chiar și oamenii au început să glumească, că ar trebui să-i dăm lui Kellogg un pașaport ucrainean și să-l ținem aici. Și să-i facem pe americani să vină mai des. Ce înseamnă asta? Că Putin bombardează civili, dar nu și atunci când americanii sunt aici“, a declarat șeful statului ucrainean într-un interviu acordat pentru Newsmax.

În opinia lui Zelenski, acest exemplu arată că Putin se teme de Statele Unite. Președintele ucrainean îi sugerează astfel omologului său american Donald Trump că regimul de la Moscova se teme de o poziție dură din partea Americii și caută să profite atunci când observă deschidere la dialog, pe care o consideră un semn de slăbiciune.

Zelenski a fost vizitat de Kellogg în ziua în care Trump i-a dat lui Putin un termen-limită de 50 de zile pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în caz contrar riscând sancțiuni severe și o înarmare mai puternică a țării atacate de soldații Kremlinului. Între timp, Rusia a reluat atacurile aeriene masive împotriva orașelor ucrainene, lovind, în noaptea de marți spre miercuri, cu aproximativ 400 de drone și o rachetă.

Vladimir Putin nu a comentat deocamdată termenul-limită primit din partea lui Donald Trump. În schimb, purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov a fost pus să răspundă cu prudență și să convingă administrația Trump să-și mute presiunile dinspre Moscova către Kiev.

Regimul de la Moscova are nevoie de timp pentru a analiza „declarațiile foarte serioase” ale președintelui american și „face apel ca toată lumea” să preseze Ucraina să accepte condițiile lui Putin, a declarat marți, apoi miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Acesta a cerut SUA să facă presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să accepte organizarea unei a treia runde de negocieri la Istanbul, în Turcia.

„Principalul lucru îl reprezintă eforturile de mediere ale SUA, ale președintelui Donald Trump și al echipei sale. S-au făcut multe declarații cu multe cuvinte despre decepție, dar sperăm că, în același timp, să se exercite presiuni asupra părții ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov. Totodată, Peskov a acuzat Uniunea Europeană că se militarizează și că „cheltuiește sume imense de bani pentru a cumpăra arme ca să continue să instige la continuarea războiului”.

„Este greu de prezis ceva în fața acestei stări de impertinență emoțională”, a adăugat el. În paralel, Peskov a comentat că decizia lui Trump de a vinde arme NATO care să aibă destinație finală Ucraina nu i se pare o noutate, ci o politică prelungită în timp.

„Este o afacere”, a insistat Peskov, pentru care „acum vor plăti unii europeni”. Totodată, purtătorul de cuvânt al președinției ruse a menționat că livrarea de armament este o temă pe care Moscova o urmărește îndeaproape.