Zece ani de puşcărie cu executare şi confiscarea extinsă a averii - aceasta este sentinţa definitivă pe care Dan Voiculescu a primit-o ieri. Curtea de Apel a dublat sentinţa din prima fază în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). După condamnarea fostului premier Adrian Năstase, acest dosar este cel mai important caz de corupţie finalizat cu o condamnare la închisoare a unui om politic aflat în ultimul deceniu mai tot timpul la guvernare.

Voiculescu a primit pedeapsa maximă prevăzută în noul Cod penal, legea mai favorabilă în cazul său. Totodată, patronului trustului Antena i se interzic mai multe drepturi, printre care dreptul de a fi ales, timp de cinci ani. În acest dosar, Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani şi de un prejudiciu de 60 milioane euro. O analiză a dosarului ICA şi a sentinţei de condamnare din fond arată că în afacerea ICA, Dan Voiculescu, a intrat în posesia unei proprietăţi evaluate la 60 de milioane de euro pentru care a plătit 100.000 euro, adică de 576 de ori mai puţin, potrivit procurorilor. Acest teren se va reîntoarce în proprietatea statului. Instanţa a decis şi confiscarea proprietăţilor puse sub sechestru şi aflate pe numele lui Dan Voiculescu, inclusiv casa de 250.000 de euro, penthouse-ul din Şoseaua Kisseleff, dar şi proprietăţile celorlalţi inculpaţi. A fost instituit sechestru pe sediile Grivco şi a posturilor Antena, terenurile şi sediile urmând a fi confiscate. Acţiunile deţinute de Dan Voiculescu la ICA şi donate fiicelor lui vor fi confiscate. Totodată, instanţa a mai decis şi confiscarea specială a 3,5 milioane de dolari de la Dan Voiculescu şi confiscarea extinsă din conturile sale şi de la firmele la care este acţionar, inclsuiv offshore-urile din afara ţării. De întreaga procedură de recuperare a prejudiciului şi de sechestru se va ocupa DNA, sub conducerea Laurei Codruţa Kovesi, a decis instanţa. După aflarea sentinţei Voiculescu s-a prezentat la sediul IPJ Ilfov, de unde va fi dus la penitenciar pentru începerea executării pedepsei. El ar urma să stea în carantină timp de 21 de zile, cel mai probabil la Penitenciarul Rahova. După cel mult o lună, Administraţia Penitenciarelor îi va stabili regimul şi locul de detenţie - se stabileşte în funcţie de vârsta deţinutului, starea de sănătate şi antecedentele penale ale acestuia. Voiculescu are 67 de ani şi, potrivit prevederilor legale, ar putea fi eliberat după ce execută o treime din pedeapsă. Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Lamentări la Tv

Mihai Gâdea: "S-a dispus şi confiscarea sediului Antenei 3. Este un dictat politic în justiţie. Ţinta a fost fondatorul trustului de presă care deţine poziţia numărul 1 în România." Imediat după aflarea sentinţei, în direct, jurnaliştii şi conducerea Antena 3 condamnă sentinţa şi se lamentează pe post, susţinând că prin această decizie Antena 3 îşi va pierde sediul - "reducerea la tăcere a postului" fiind de fapt miza procesului.

Mircea Badea: "Această decizie de astăzi (ieri-n.r.) a acestui pluton de execuţie este cel mai mare proces politic din ultimii 25 de ani. Este cel mai mare, cel mai vizibil şi evident proces politic din ultimii 25 de ani. Decizie dementă, criminală. Există căi (extraordinare - n.r.) de atac, atât în justiţia din România, cât şi în cea europeană. În acest proces, câteva drepturi elementare ale omului au fost încălcate", a afirmat Mircea Badea la Antena 3, la scurt timp după pronunţarea sentinţei finale.

Ieri dimineaţă, înainte de pronunţarea sentinţei, Dan Voiculescu afirma că nu are niciun regret dacă va fi condamnat, pentru că nu el a fost „beneficiarul" acestei bătălii. Întrebat de jurnalişti ce a făcut cu o seară înainte de sentinţă, Dan Voiculescu a spus că a mâncat o varză călită "extraordinară" cu cârnaţi olteneşti, făcută de soţia lui, a băut vin, s-a uitat la emisiunea lui Mihai Gâdea şi s-a culcat, dormind bine. El a adăugat că dacă va intra la închisoare, modul lui de viaţă se va schimba, însă susţine că este pregătit. "Până la 34 de ani am stat cu soţia şi cu cei doi copii într-o cameră, cu WC în curte. Iarna, nu vă povestesc cum era să mergi prin zăpadă până la toaletă. Nu cred că condiţiile de la penitenciar sunt mai rele, toaleta nu e afară. Suntem 2-3 camarazi. Condiţiile nu sunt de natură să mă sperie", a adăugat Dan Voiculescu.

 

Sentinţele în dosarul ICA

Sentinţele anunţate personal de preşedintele completului, judecătoarea Camelia Bogdan sunt următoarele:

Dan Voiculescu: 10 ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani;

Corneliu Popa: 8 ani de închisoare cu executare;

Jen Cătălin Sandu: 6 ani de închisoare cu executare;

Gheorghe Mencinicopschi: 8 ani de închisoare cu executare;

Sorin Pantiş: 7 ani de închisoare cu executare;

Vlad Nicolae Săvulescu: 6 ani de închisoare cu executare;

Constantin Baciu: 4 ani de închisoare cu suspendare;

Alexandru Petre: 3 ani de închisoare cu suspendare;

Grigore Marinescu:  3 ani de închisoare cu suspendare;

Flavius Adrian Pop: 5 ani de închisoare cu executare;

Vica Ene (fostă Udrea): 3 ani de închisoare cu suspendare;

Gheorghe Sin: 4 ani de închisoare cu suspendare.