Zece dintre angajaţii casei de schimb Saralex, acuzaţi de înşelăciune, au fost propuşi pentru a fi trimişi în judecată. În perioada noiembrie 2006 - aprilie 2009 poliţiştii orădeni au identificat 242 de persoane păgubite şi înşelate, stabilindu-se un prejudiciu de peste 300.000 lei.

La începutul lunii, poliţiştii Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea, au finalizat cercetările din dosarul "Şacalii", privind cercetarea unor înşelăciuni prin schimb valutar. În dosar sunt implicaţi directorul regional al Saralex Grup, Ioan Daniel Fetoiu, administratorul caselor de schimb valutar, Alexandru Podgoreanu, casierul Cozmin Dragoş Ioneşti şi alţi 22 de angajaţi, în cauză fiind întocmit rechizitoriu şi fiind sesizată instanţa de judecată cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi iniţierea, constituirea sau aderarea la un grup de crimă organizată în vederea săvârşirii de infracţiuni. Aceştia sunt acuzaţi că, în perioada noiembrie 2006 - aprilie 2009, au elaborat şi pus în aplicare, în municipiile Oradea şi Satu Mare, un mod de lucru prin care să inducă în eroare persoanele care apelau la serviciile societăţii comerciale în cauză pentru a efectua schimburi valutare. Astfel, a fost stabilită o strategie de afişare stradală şi interioară a informaţiilor despre cursurile de schimb valutar practicate, prin care clienţii să fie înşelaţi cu 0,5 - 0,6 lei la fiecare euro schimbat. "Clienţii urmau să fie induşi în eroare prin observarea pe panoul din stânga a unor cursuri de schimb mai mari cu 0,015 - 0,08 lei/euro faţă de cele practicate de casele de schimb concurente şi prin menţinerea acestora în eroare de către suspecţi, care nu comunicau verbal cursurile reale de schimb practicate de societate, afişate în partea dreapta jos a panourilor", a precizat inspector principal Alina Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Bihor. În cadrul grupului au fost atraşi 22 de angajaţi de la cele nouă case de schimb valutar deţinute de societate, care au fost instruiţi cu privire la modul de amplasare a celor două panouri, la cifra cursului ce trebuia afişat, la ademenirea verbală a clienţilor, la omisiunea de a-i informa verbal cu privire la cursul real de schimb ce urma să fie practicat şi la suma pe care urmau să o primească, precum şi la refuzul de a restitui sumele cu care au fost păgubiţi. În urma demersurilor făcute de anchetatori, în cursul anului 2009 a fost emis un ordin care a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2010 şi reglementează în mod explicit modalitatea de afişaj a cursurilor de schimb pe panouri. Totodată, dacă clienţii au nemulţumiri cu privire la cursul de schimb afişat şi suma de bani primită, au dreptul să solicite, în termen de 48 de ore, restituirea integrală a sumelor de bani. Pentru perioada noiembrie 2006 - aprilie 2009 poliţiştii B.C.C.O. Oradea au identificat 242 de persoane păgubite, înşelate astfel, care au suferit un prejudiciu de peste 300.000 lei, în cauză fiind dispuse măsuri asiguratorii pentru întreaga sumă.

Dosarul a fost înaintat instanţei de judecată, fiind formulată propunere de trimitere în judecată a 10 persoane, dintre care 3 sunt şi în prezent în stare de arest preventiv. Totodată, faţă de 15 persoane au fost aplicate sancţiuni cu caracter administrativ. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani.