Patronul unei firme de confecţii din Oradea este decis să îşi închidă firma, pentru că, deşi a investit sume importante de bani în România, este tratat de instanţele judecătoreşti ca un infractor. Concret, italianul Michele Brizzi susţine că Judecătoria Oradea a blocat contul firmei pe care o conduce, pentru ca o firmă de leasing din Bucureşti să îşi recupereze banii pe o maşină care îi fusese furată, în condiţiile în care aceasta avea full casco.

Patronul italian este convins că este victima unui complot între magistratul de la Judecătoria Oradea şi firma de leasing. "Nu este posibil aşa ceva într-o ţară democrată. Mi-au blocat contul de la firmă fără ca măcar să îmi trimită o notificare. Eu mâine (astăzi-n.r.) trebuie să plătesc salariile muncitorilor. Din ce să le plătesc, dacă mi-au blocat contul", susţine patronul. Deşi pare ciudat, la această situaţie s-a ajuns de la achiziţionarea unui autoturism. Maşina a fost cumpărată în leasing, pe numele firmei, prin intermediul firmei bucureştene de leasing, la un preţ de 16.700 de euro, în 36 de rate lunare. Din cele 36 de rate, 17 fuseseră achitate (plus avansul de 3.365 de euro, se plătiseră 9.672 de euro - mai mult de jumătate din valoarea autoturismului) când s-a întâmplat nenorocirea, maşina fiind furată. "Am făcut plângere la poliţie, nu ni s-a eliberat nici măcar o chitanţă. În plus, când am cumpărat maşina, statul m-a obligat să achit bani şi pentru full casco. La ce se plăteşte full casco, dacă în aceste situaţii nu se despăgubeşte victima", se întreabă retoric Brizzi.

O chestiune de principiu

Ca şi cum nenorocirea nu a fost de ajuns, firma de leasing l-a dat în judecată pe italian pentru a recupera banii. Nu restul ratelor care mai rămăseseră de plătit, ci întreaga sumă. Aşa se face că biroul executorului judecătoresc Ardeleanu Bianca a depus o cerere de executare silită la Judecătoria Oradea, cerere care a fost aprobată. "Cum este posibil ca un judecător să blocheze contul unei firme fără ca măcar să se intereseze de domeniul de activitate al societăţii. Ne-au blocat contul şi acum nu mai avem cu ce să ne plătim muncitorii. Aici nu este o problemă de bani, ci o chestiune de principiu. Voi închide fabrica pentru că mă simt furat. România încă trăieşte în dictatură. Ceea ce a făcut acel judecător este abuz de putere, iar sistemul pare a fi construit pentru a nedreptăţi oamenii cinstiţi", spune Brizzi. Reprezentanţii firmei de leasing prin care a fost achiziţionată maşina au refuzat să prezinte un punct de vedere, afirmând: "Nu răspundem decât în scris. Trimiteţi o solicitare şi vă vom răspunde la întrebări".