Doi angajaţi cu funcţii de conducere de la Administraţia Finanţelor Publice Beiuş sunt cercetaţi după ce ar fi provocat un prejudiciu de peste 3,6 milioane lei, anchetatorii propunând trimiterea în judecată, iar surse judiciare spun că este vorba despre directorul instituţiei şi un şef de serviciu.

Ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au finalizat cercetările în cazul a doi funcţionari ai Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) din municipiul Beiuş, suspectaţi că au provocat un prejudiciu de peste 3,6 milioane de lei, nerecuperat, dosarul fiind înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor cu propunerea de trimitere în judecată. Şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, inspectorul principal Florian Sîrca, a declarat că cei doi funcţionari, ambii cu funcţii de conducere, au fost puşi sub urmărire penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi pentru fals în acte publice, prejudiciul stabilit în sarcina lor reprezentând datoriile către stat ale unor societăţi comerciale pe care le-au protejat de la executare silită în perioada 2006-2009. "Abuzând de funcţiile lor, cei doi au protejat mai multe societăţi comerciale de la executare silită. În plus, unor societăţi comerciale li s-au eliberat certificate false prin care se atesta că nu au datorii la bugetul de stat, pentru a putea accesa credite bancare şi a se înscrie la licitaţii publice", a explicat şeful SIF. Potrivit unor surse judiciare, cele două persoane puse sub urmărire penală sunt Ionel Vancu, directorul Administraţiei Finanţelor Publice Beiuş, şi Adrian Bucurean, şeful Serviciului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice din cadrul instituţiei.
Sursele citate mai spun că abuzurile celor doi funcţionari ai AFP Beiuş au fost dovedite, în mare parte, prin interceptarea convorbirilor telefonice, din investigaţii reieşind, în plus, că Bucurean conducea evidenţele contabile ale mai multor firme, deşi Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici interzice asemenea activităţi.
Mai multe funcţionare ale AFP Beiuş au fost audiate şi au confirmat că cei doi şefi le-ar fi cerut periodic să falsifice rapoartele cu debitorii care urmau să fie înaintate Direcţiei Finanţelor Publice Bihor. De asemenea, sub ameninţarea cu concedierea, funcţionarilor li s-ar fi interzis să facă vreun control ori să treacă la executarea societăţilor protejate, unde verificările le făceau doar Vancu şi Bucurean, mai spun sursele judiciare.
Pentru a stabili prejudiciul total cauzat de cei doi, poliţiştii au sesizat Corpul de control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, concluziile actului de control stabilind prejudiciul la 3.679.806 de lei. Potrivit aceloraşi surse, pentru a recupera prejudiciul, luna trecută poliţiştii SIF au dispus instituirea sechestrului asigurător pe proprietăţile celor doi şefi din AFP Beiuş, după care, ieri, au înaintat dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, propunând trimiterea lor în judecată.

Contactat pentru a comenta situaţia, Ionel Vancu, directorul AFP Beiuş, a declarat: "Nu am ce să discut despre această problemă". La rândul său, Adrian Bucurean, şeful Serviciului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice, a respins acuzaţiile. "Eu nu am protejat pe nimeni", a afirmat Bucurean.