Procurorii DNA au trimis în judecată, sub control judiciar, 13 lucrători vamali și 14 polițiști de frontieră, inclusiv din Borș, acuzați că au primit mită de la mai mulți cetățeni moldoveni.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din Iași i-au trimis în judecată pe cei 13 lucrători vamali și 14 agenți ai poliției de frontieră care la data faptelor își desfășurau activitatea în  birourile vamale și punctele de frontieră din localitățile Albița, Oancea, Sculeni, Stânca-Costești, Iași și Borș. În sarcina lor s-a reținut comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată. Potrivit DNA, în perioada 1 iulie 2021 - 12 septembrie 2022, inculpații, în calitate de lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers.

„În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari”, se arată în comunicatul DNA. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii au mai precizat că, anterior, au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, la data faptei lucrător vamal în cadrul Direcției Regionale Vamale Galați - Biroul Vamal de Frontieră Oancea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Acesta și-a recunoscut faptele și a fost de acord cu pedeapsa de trei ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi. Activitățile în acest dosar au fost desfășurate în cadrul unei acțiuni în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (agenție a Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală). De asemenea, procurorii anticorupție au mai beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și a IGPR - Direcția de Operațiuni Speciale.