Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au pronunţat, ieri, în dosarul în care avocatul orădean Ioan Sava şi soţia acestuia, Ana Daniela Sava, au fost condamnaţi de Curtea de Apel Cluj la închisoare cu suspendare.

Avocatul Ioan Sava şi soţia sa, Ana Daniela Sava, au fost trimişi în judecată în 2012, într-un dosar instrumentat de DNA Oradea care s-a judecat, în primă instanţă, la Cluj. Ioan Sava, avocat în cadrul Baroului Bihor, a fost condamnat de magistraţii clujeni la trei ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de cinci ani, iar soţia sa, avocat în cadrul Baroului Hunedoara, a fost de asemenea condamnată la zece luni de închisoare, tot cu suspendare. În plus, instanţa a decis confiscarea de la cei doi a sumei de 7.000 de euro, obligându-i totodată la plata unor cheltuieli judiciare în valoare de câte 10.000 de lei fiecare. Sentinţa judecătorilor clujeni nu a fost definitivă, cei doi atacând decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Ieri, magistraţii instanţei supreme s-au pronunţat în acest caz. Astfel, potrivit sentinţei, Ioan Sava a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, urmând a fi încarcerat, în timp ce soţia sa a rămas cu sentinţa pronunţată la Cluj, şi anume zece luni de închisoare cu suspendare.

Ioan Sava a fost acuzat de trafic de influență în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și spălare de bani. Ana Daniela Sava a fost deferită justiţiei pentru complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată și uz de fals. Potrivit procurorilor, în cursul lunilor ianuarie 2012 și februarie 2012, prevalându-se de influența pe care ar fi avut-o asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Oradea, Sava Ioan, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bihor și de apărător ales al unei persoane judecate pentru comiterea mai multor infracțiuni de furt calificat (denunțător în cauză), a pretins și primit de la denunțător, în două rânduri, suma totală de 7.000 de euro. "Inculpatul a pretins și primit banii sub pretextul că suma ar urma să fie remisă magistraților de la Curtea de Apel Oradea, învestiți cu judecarea cauzei privind pe denunțător, pentru ca aceștia să dispună față de denunțător o pedeapsă cu suspendare. În scopul ascunderii infracțiunii de trafic de influență, la data de 28 februarie 2012, cu ajutorul soției sale, Sava Ana Daniela, inculpatul Sava Ioan a falsificat contractul de asistență juridică încheiat cu denunțătorul, consemnând în mod nereal că suma de 7.000 de euro reprezintă onorariul de succes, falsificând și chitanța aferentă acestui contract. Inculpata Sava Ana Daniela i-a dat denunțătorului aceste acte falsificate pentru a le semna, iar denunțătorul le-a predat procurorilor anticorupție cu ocazia efectuării cercetărilor în acest dosar penal", se arată în comunicatul DNA din 2012.

Potrivit aceleaşi surse, suma de bani obținută în această modalitate a fost folosită de inculpatul Sava Ioan în vederea achiziționării unor bunuri de folosință personală. În data de 1 martie 2012, procurorii anticorupție au dispus reținerea avocatului Sava pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 16 martie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție a aplicat față de acesta măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara, pe o durată de 30 de zile. Cei doi soţi mai sunt judecaţi într-un dosar, aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea, în care tot procurorii DNA îi acuză de şantaj la adresa unui judecător. În acest dosar, soţii Sava au solicitat ÎCCJ strămutarea cauzei, cererea urmând să fie luată în discuţie de instanţa supremă în 3 decembrie.