Barieră la fraudele fără frontieră - Reţea de evazionişti destructurată de poliţiştii bihoreni
Trei bărbaţi, doi din România şi unul din Ungaria, sunt urmăriţi penal de poliţiştii din Bihor, fiind suspectaţi că au făcut achiziţii intracomunitare în valoare de două milioane de euro, fără să le înregistreze în contabilitate, valoarea prejudiciului depăşind 700.000 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul Alina Dinu, a informat, ieri, că ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor au început urmărirea penală împotriva unui cetăţean ungar, în vârstă de 30 de ani, precum şi a doi orădeni, de 29, respectiv 30 de ani, suspectaţi de înşelăciune şi evaziune fiscală cu consecinţe deosebit de grave, respectiv de mărturie mincinoasă. Cetăţeanul ungar Orgovanyi Zsolt şi orădenii Kovacs Csaba şi Balazsi Laszlo sunt suspectaţi că ar fi provocat un prejudiciu de peste 700.000 lei prin neînregistrarea în evidenţele contabile a unor achiziţii intracomunitare în valoare de două milioane de euro, a spus Alina Dinu. În urma cercetărilor făcute până în prezent s-a stabilit că în perioada 2007-2008 Orgovanyi Zsolt i-a ajutat pe orădenii Balazsi Laszlo şi Kovacs Csaba să facă achiziţii intracomunitare din Ungaria, în numele unei societăţi din Oradea, înfiinţată de Kovacs Csaba tocmai pentru aceste operaţiuni, şi le-a asigurat acestora sumele de bani necesare efectuării plăţilor pentru achiziţionarea din Ungaria a unor mărfuri în valoare de peste două milioane de euro, constând în jocuri mecanice, aparate de bărbierit, materiale de construcţii. Achiziţiile nu au fost înregistrate în evidenţele contabile ale societăţii, cauzându-se astfel un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 739.504 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit. În urma anchetei făcute de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor s-a mai stabilit că, în ianuarie 2009, Orgovanyi l-ar fi ajutat pe orădeanul Balazsi Laszlo să o înşele pe Molnar Timea, patroana unei firme din Debrecen, de la care cei doi au încasat 61.962 euro, pentru achiziţionarea unui teren în Oradea. Potrivit poliţiştilor, victima a fost îndrumată de Orgovanyi să vireze banii într-un cont bancar deschis de el pe numele orădeanului la o bancă din Budapesta de unde, ulterior, au fost transferaţi într-un cont din România. "La scurt timp, orădeanul a ridicat din respectivul cont întreaga sumă de bani, din care i-a înmânat cetăţeanului maghiar 55.000 euro, diferenţa păstrând-o pentru sine", a afirmat inspectorul Alina Dinu. Audiat de poliţişti, Orgovanyi a negat orice implicare în afacerile derulate de cei doi orădeni. Însă, în urma anchetei, poliţiştii au descoperit că cetăţeanul ungar este cel care i-a coordonat pe cei doi. Potrivit autorităţilor ungare, Orgovanyi este suspectat că, începând din 2004, ar fi comis mai multe infracţiuni economice pe teritoriul Ungariei, folosind cetăţeni români racolaţi din Bihor, cu o situaţie financiară precară şi uşor de influenţat, comportându-se ca un adevărat "locotenent" faţă de Bagda Sandor, presupus a fi liderul grupării. "Este posibil ca bunurile înregistrate ca obiect al tranzacţiilor intracomunitare să nu fi părăsit în realitate teritoriul Ungariei, operaţiunile scriptice având ca scop obţinerea ilegală de TVA şi spălarea banilor obţinuţi din infracţiuni", a spus Alina Dinu.
Balazsi Laszlo a fost reţinut, în 3 martie, de ofiţerii SIF, sub acuzaţia de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi prezentat Tribunalului Bihor, care a dispus arestarea sa preventivă pe 29 de zile. Ulterior, Curtea de Apel Oradea a dispus înlocuirea arestării cu obligativitatea de a nu părăsi ţara. Orgovanyi Zsolt şi Kovacs Csaba au fost reţinuţi, în 28 aprilie, pentru 24 de ore, şi prezentaţi Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă. Cetăţeanul ungar a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la evaziune fiscală cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi mărturie mincinoasă, în timp ce orădeanul este acuzat de evaziune fiscală cu consecinţe deosebit de grave.
Magistraţii au dispus obligarea acestora de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 29 de zile. În urma percheziţiei efectuate la reşedinţa celui din urmă, au fost ridicate înscrisuri, precum şi bani şi bijuterii totalizând circa 25.000 lei, a conchis purtătorul de cuvânt al IJP Bihor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.