Conducerea Curţii de Apel Oradea şi-a prezentat ieri rezultatele activităţii pe anul 2010. La eveniment a fost prezent şi Adrian Toni Neacşu, preşedintele Tribunalului Vrancea, validat ca membru la Consiliul Superior al Magistraturii.

Şefa Curţii de Apel Oradea, judecătoarea Dana Cigan, a prezentat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, activitatea pe anul 2010. Potrivit acesteia, lucrările de reabilitare şi extinderea Palatului Justiţiei din Oradea sunt printre cele mai importante probleme ale mandatului său. „În momentul de faţă avizele administraţiei centrale sunt obţinute, iar după finalizarea unei etape din procedură, care este acum în curs, se va obţine cât mai repede autorizaţia de construcţie şi se va porni licitaţia", a precizat Dana Cigan. Se vor executa reparaţii capitale şi la Palatul de Justiţie din Satu Mare, precum şi la Judecătoria Beiuş, Aleşd şi Carei. În ce priveşte munca judecătorilor, Dana Cigan a precizat că la Oradea, în 2010, faţă de 2009, a fost o creştere cu aproximativ 50% a volumului de muncă. "La Satu Mare, spre exemplu, volumul de muncă s-a dublat anul trecut", a precizat Cigan. Prezent la bilanţul Curţii de Apel Oradea, Adrian Toni Neacşu, membru CSM, a precizat că a găsit la Oradea probleme la care se aştepta, aici făcând referire la supraaglomerarea de dosare. "Noul CSM are în vedere acordarea unei atenţii deosebite instanţelor aflate în mare nevoie de personal. Instanţele cu lipsă de personal trebuie ajutate", a precizat Toni Neacşu. În ce priveşte legea micii reforme, Neacşu a precizat că nu există modificări foarte mari la nivel structural şi nici nu au cum exista atâta timp cât instanţele nu au infrastructura necesară pentru a pune cu adevărat în aplicare prevederile bune ale micii reforme. În 2010 la Curtea de Apel Oradea au intrat 7.354 de dosare noi, în timp ce în 2009 numărul acestora a fost de 5.135. Dintre dosarele nou intrate anul trecut cele mai multe, 3.232, au fost la Secţia civilă, în timp ce la Secţia penală s-au înregistrat 1.072 de dosare, iar la Secţia comercială şi contencios administrativ au intrat 3050 de dosare.

În 2010 un judecător a avut de soluţionat în medie 302 dosare, în timp ce în 2009 numărul era de 222. Anul trecut la Secţia civilă 61,2% dintre hotărâri şi decizii au fost atacate, în timp ce la Secţia comercială şi contencios administrativ procentul deciziilor contestate a fost de 43,4%.