Zeci de camere de supraveghere vor fi montate, până la sfârşitul acestui an, pe străzile din municipiul Oradea, în zonele cu potenţial de infracţionalitate ridicat sau cu risc crescut de producere a accidentelor de circulaţie. Dacă astfel de camere de monitorizare nu sunt o noutate, în schimb, autorităţile au anunţat că 17 autoturisme de serviciu aparţinând Poliţiei Locale şi Poliţiei Bihorene vor fi dotate cu sisteme de supraveghere video şi audio.

Investiţia se derulează în cadrul unui parteneriat semnat între Primărie şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, municipalitatea alocând proiectului aproximativ 110.000 de euro.  Protocolul a fost aprobat printr-o hotărâre a Consiliului Local şi o alta luată la nivelul IPJ Bihor, scopul fiind creşterea liniştii şi siguranţei în mediul public. "Primăria şi Poliţia îşi doresc ca acest oraş să prospere. O condiţie esenţială este ca cetăţeanul să se simtă în siguranţă pe stradă, în mijloacele de transport în comun, în proprietatea sa. După dispeceratul comun şi colaborarea dintre poliţia naţională şi cea locală, am făcut pasul următor. Primăria alocă fonduri şi vine în sprijinul poliţiei extinzând sistemul de camere de supraveghere în zonele cu potenţial infracţional", a declarat, ieri, primarul Ilie Bolojan. Potrivit edilului, anul acesta s-au montat în Oradea 52 de camere, alte 60 urmând să fie montate până la sfârşitul lui 2014. "Sperăm să ajungem la peste 200 de camere operaţionale la sfârşit de an. În loc să avem încă 50 de poliţişti locali sau să înlocuim coşurile de gunoi distruse noaptea am decis să investim în supraveghere. Siguranţa este o condiţie obligatorie pentru dezvoltare. Nu ne putem compara cu Clujul sau cu Timişoara în ceea ce priveşte numărul de locuitori, economia sau tradiţia universitară, dar sunt lucruri care ţin numai de noi şi pe care trebuie să le facem ca să fim competitivi", a adăugat Ilie Bolojan. Primele camere de supraveghere au fost montate în Oradea în vara anului 2012, acestea dovedindu-şi în timp eficienţa prin scăderea infracţionalităţii. "S-a văzut eficienţa sistemului prin trendul descendent al infracţionalităţii. Camerele sunt foarte performante, se poate genera focusarea sau orientarea acestora chiar din dispecerat. În primul trimestru din 2014 infracţionalitatea sesizată a scăzut cu 9,53%, iar cea stradală, cu 5,24%. Cu ajutorul sistemului de supraveghere nu doar că a scăzut numărul faptele penale, dar am reuşit să probăm anumite infracţiuni", a declarat inspectorul şef al IPJ Bihor, chestorul Liviu Popa.

Şi poliţiştii sunt monitorizaţi

Noutatea anunţată ieri de autorităţi este însă nu extinderea sistemului de monitorizare, ci montarea unor camere pe maşinile de serviciu ale poliţiştilor. 17 dintre autoturismele aparţinând IPJ Bihor, dar şi Poliţiei Locale vor avea montate sisteme de înregistrare audio-video. Scopul declarat al echipamentelor este inclusiv monitorizarea poliţiştilor sau a consumului de carburant. "Dorim să avem supraveghere şi asupra oamenilor noştri, dar şi să putem supraveghea locul faptei în cazul în care se întâmplă ceva, să existe probatoriu. Sistemul va intercepta inclusiv convorbirile. Vrem să vedem exact comportamentul colegilor noştri şi relaţia pe care o au cu cetăţenii", a adăugat chestorul Liviu Popa. Potrivit acestuia, parteneriatul cu Primăria Oradea va continua pe termen lung, autorităţile intenţionând ca, anul viitor, să obţină şi un soft de monitorizare a numerelor auto.