Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, primarul comunei Chişlaz, Tripo Istvan (Ştefan), a fost trimis în judecată fiind acuzat de înşelăciune, fals şi uz de fals şi abuz în serviciu după ce a achitat din bani publici aproape 60.000 de lei unei firme pentru lucrări pe care aceasta nu le executase de fapt. În plus, edilul i-a indus în eroare şi pe reprezentanţii Ministerului Culturii, obţinând pentru aceeaşi firmă fonduri de 650.000 de lei pentru construcţia unui cămin cultural care, de asemenea, nu s-a mai realizat.

Tripo Istvan a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în formă continuată, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el a mai fost trimis în faţa judecătorilor şi Cristian Spridon tot pentru înşelăciune, fals şi complicitate la abuz în serviciu. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Tripo Istvan, în calitatea sa de primar şi de ordonator principal de credite al comunei Chişlaz, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, decontând din bugetul local, în 2008, suma de 57.842 lei către SC Spiridoncris SRL Coşdeni, administrată de Cristian Spridon, deşi edilul ştia că lucrările pe care firma trebuia să le execute nu au fost făcute şi materialele aferente nu au fost achiziţionate. Primarul comunei Chişlaz i-a indus în eroare şi pe reprezentanţii Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, după ce a solicitat şi obţinut o finanţare nerambursabilă în valoare totală de 650.000 lei, în vederea finalizării lucrărilor de construcţie a unui cămin cultural în satul Chiraleu. "Inculpatul s-a folosit de documente justificative care atestau în mod nereal finalizarea lucrărilor de către SC Spridoncris SRL, în scopul de a obţine un folos material injust în favoarea executantului, după care a fost virată acea sumă în conturile acelei societăţi, prejudiciind în acest mod Ministerul cu suma de 650.000 lei. După ce suma de bani a fost virată în contul de trezorerie al SC Spridoncris SRL, iar ulterior transferată în contul bancar al societăţii, inculpatul Cristian Spridon a folosit acei bani pentru a achita materialele de construcţie achiziţionate de la diverşi furnizori, o parte i-a cheltuit pentru a realiza alte lucrări contractate la "negru",  iar o parte i-a cheltuit în interes personal", se arată în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. În ceea ce priveşte realizarea construcţiei căminului cultural Chiraleu, în perioada decembrie 2008 - februarie 2009, au fost executate lucrări constând în turnarea fundaţiei clădirii, respectiv construirea din beton a unei părţi din pereţii construcţiei. Aceste lucrări au fost sistate în urma efectuării unui control de către Inspecția de Stat în Construcții Bihor, inspectorii constatând la faţa locului multiple nereguli. În luna martie 2010, după remedierea deficienţelor constate, primarul Tripo Istvan l-a notificat pe Cristian Spridon să se prezinte în termen de 5 zile la sediul primăriei, în vederea stabilirii graficului de execuţie, urmând ca lucrările să fie reluate, însă acesta nu a mai putut fi contactat, abandonând lucrările.

Dosarul în care este acuzat de înşelăciune, fals şi abuz în serviciu nu este singura problemă cu legea pe care o are primarul comunei Chișlaz. Inspectorii de integritate l-au descoperit că s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în prima jumătate a mandatului său câștigat în anul 2008. Conform portalului online al Agenției Naționale de Integritate (ANI), în perioada 16 iunie 2008 - 5 februarie 2010, edilul bihorean a fost, simultan, funcția de primar al Comunei Chișlaz și pe cea de administrator al firmei Romkid. Tripo Istvan este în funcţie din 2004 şi face parte din UDMR.