Şeful DNA, Codruţa Kovesi, a declarat ieri că, în cazul dosarului ICA, a văzut adevărate linşaje, iar CSM şi CNA nu au intervenit, afirmând că judecătorii nu au o instituţie serioasă în spate care să-i apere, iar aceştia sunt lăsaţi fără apărare dacă CSM nu intervine.

În contextul discuţiilor privind atacurile la adresa procurorilor care au instrumentat dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare şi a judecătorilor care au avut de soluţionat cauza, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, a spus că dacă procurorii din DNA sunt deja oarecum obişnuiţi cu aceste atacuri şi ştiu că în spatele lor întotdeauna există o instituţie serioasă a statului, care încearcă să îi apere şi să îi protejeze, o problemă a sistemului o reprezintă apărarea judecătorilor.

"Pentru că dacă un procuror din Direcţia Naţională Anticorupţie este atacat, eu ca şef al DNA sau ceilalţi şefi din instituţie sesizăm CSM, îl ajutăm pe procuror în anchetă, îl sprijinim cu tot ce are nevoie, are colegi, are poliţiştii lângă el cu care îşi continuă ancheta. Judecătorii nu au acest avantaj, nu au o instituţie serioasă în spate care să îi ajute, să-i sprijine atunci când sunt atacaţi", a mai spus Kovesi. În ce priveşte atacurile la adresa magistraţilor privind dosarul ICA, Kovesi a spus că intervenţia CSM şi a Consiliului Naţional al Audiovizualului nu a existat.

"În acest caz am văzut adevărate linşaje mediatice la adresa procurorilor şi a judecătorilor cu ocazia judecării acestui dosar, în care CSM pur şi simplu nu a intervenit, Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a intervenit. Este extrem de dificil şi pentru judecător, pentru că cei din CSM pot să spună: «Dar, judecătorul, dacă se simţea deranjat, trebuia să sesizeze CSM». În secunda în care sesiza CSM, exista riscul să fie recuzat. Pentru că dacă tu sesizezi CSM, te simţi cumva lezat şi atunci avocaţii spun că te antepronunţi sau că nu mai judeci independent şi imparţial cauza", a mai spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA a susţinut că atât CSM cât şi Consiliul Naţional al Audivizualului trebuie să îşi îndeplinească rolul pe care îl au prin lege. Kovesi a precizat că CSM este garantul independenţie justiţiei şi trebuie să apere "magistraţii corecţi din sistem".

"Eu nu spun că ei nu au intervenit atunci când au fost sesizaţi. Ca procuror şef, atât în nume personal, dar şi pentru instituţie, de multe ori am sesizat CSM şi într-adevăr au dat soluţii rapide şi au ieşit cu un comunicat de presă în favoarea instituţiei sau a procurorului faţă de care s-au făcut acuzaţii mincinoase. Dar cred că rolul lor trebuie să fie mult mai activ. Pentru că în ultimele două săptămâni a fost o presiune imensă pe judecătorii care au judecat acest dosar şi nu a ieşit nimeni să îi apere. La fel pe procurori, începând cu procurorul de caz, care a întocmit rechizitoriul şi terminând cu toţi cei care au contribuit de-a lungul timpului la judecarea acestui dosar", a adăugat Kovesi.

Şeful DNA a mai spus că nu se poate ca într-o emisiune să se spună despre magistraţi tot felul de lucruri şi Consiliul Naţional al Audiovizualului să nu intervină.

"Pentru că, sincer vă spun, nu ai posibilitatea fizică să te aperi la fiecare afirmaţie. Eu, ca procuror şef al DNA, nu pot să urmăresc anumite emisiuni de ştiri de dimineaţă până seara, să îmi notez ce zice fiecare şi a doua zi să dau replică la toţi. Pe chestiunile mai importante, mai de amploare, putem ieşi cu comunicate de presă. Dar, efectiv, nu ai timpul fizic necesar să ieşi în fiecare zi, ar trebui să stau în fiecare zi la televizor să îi răspund fiecărui formator de opinie sau jurnalist care are o idee sau care interpretează într-un anumit fel realitatea", a precizat Kovesi.

CSM a dispus anchetă

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat ieri că a solicitat Inspecţiei Judiciare să verifice dacă a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului ICA, precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

CSM a sesizat Inspecţia Judiciară după ce în mass-media au apărut mai multe articole şi comentarii cu privire la activitatea de judecată desfăşurată la nivelul Curţii de Apel Bucureşti, precum şi cea de urmărire penală desfăşurată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul privind privatizarea ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.