Şeful secţiei Obstetrică-Ginecologie 2 din cadrul Maternităţii Oradea, dr. Doru Crăiuţ este anchetat de Colegiul Medicilor din România (CMR) după o sesizare depusă în primăvară de fosta conducere a Maternităţii Oradea. Medicul orădean este acuzat în sesizare că ar fi făcut operaţii laparoscopice fără a avea competenţa necesară şi studii clinice pentru testarea de medicamente fără dovada consimţământului informat al pacientelor.

Colegiul Medicilor a confirmat faptul că a declanşat o anchetă în cazul medicului ginecolog Doru Crăiuţ - profesor la Facultatea de Medicină şi Farmacie a Universităţii din Oradea şi şef de secţie Obstetrică-Ginecologie 2 în cadrul Maternităţii Oradea - secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă - după ce fostul manager Gavrilă Grebenişan a sesizat Colegiul. „Am primit săptămâna trecută confirmarea că o comisie de la Bucureşti a Colegiului a început ancheta în cazul doctorului Doru Crăiuţ, ca urmare a sesizării pe care am înregistrat-o oficial în primăvară", a declarat Gavril Grebenişan, managerul actual al Spitalului Judeţean. El a spus că sesizarea arăta că doctorul Crăiuţ a încălcat articolele 22, 23 şi 29 din Codul profesiei de medic, conform cărora un medic "poate executa o activitate medicală doar dacă are pregătire şi practică suficiente pentru aceasta", că "poate utiliza numai aparatură autorizată şi pentru mânuirea căreia are pregătire", iar "dacă are activităţi în învăţământ răspunde în respectarea Codului de cei pe care îi are în îndrumare". "Or, domnul doctor Crăiuţ a folosit doar pentru sine un laparoscop donat Maternităţii de către Universitatea din Oradea şi a efectuat operaţii cu acel laparoscop, fără să deţină niciun certificat de competenţe în chirurgia laparoscopică", a declarat Grebenişan. Un alt motiv pentru care conducerea Maternităţii orădene a solicitat anchetarea doctorului Crăiuţ este faptul că acesta a efectuat studii clinice, pentru testarea pe paciente a unor medicamente încă nelansate pe piaţă, fără a putea dovedi că acestea au fost în prealabil informate asupra riscurilor şi fără ca firmele pentru care a efectuat studiile să vireze spitalului sumele cuvenite, în condiţiile în care studiile au fost făcute pe paciente internate, deci pentru care unitatea a cheltuit fonduri publice.

Colegiului Medicilor Bihor nu se poate pronunţa în caz, deoarece Doru Crăiuţ este membru al Consiliului Director al acestei structuri, iar legea prevede că anchetarea sa trebuie făcută de către o comisie centrală. Medicul orădean nu a putut fi contactat, aflându-se în perioadă de concediu fără plată.