Luna trecută, în urma unei sesizări care viza mai multe nereguli, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a făcut un audit la Grupul Şcolar „Ioan Bococi". Sesizarea s-a confirmat, inspectorii găsind nereguli grave atât în ceea ce priveşte activitatea şcolară (profesori care predau ore pentru care nu sunt pregătiţi) cât şi modul în care au fost împărţiţi „banii de liceu".

Conducerea Grupului Şcolar „Ioan Bococi" are motive reale de îngrijorare. Luna trecută, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a primit o sesizare cum că în unitate ar exista profesori care predau ore la specializări pentru care nu sunt pregătiţi şi nereguli în ceea ce priveşte sumele încasate de elevi în programul „banii de liceu". Conform sesizării, conducerea şcolii ar fi transformat ilegal mai multe angajări pe durată determinată în angajări pe durată nederminată, supraveghetorul de noapte al şcolii ar fi devenit peste noapte tehnician, profesorul specializat în agricultură ar preda istorie şi informatică, profesorul de biologie ar preda, la rândul său, geografie şi informatică, iar banii de liceu ar fi fost calculaţi greşit astfel că şcoala ar avea o gaură de 14.000 de lei.  Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Daniel Negrean confirmă existenţa neregulilor, dar spune că au fost descoperite înainte de audit. „Au fost găsite nereguli în ceea ce priveşte banii de liceu, multe sume fiind alocate ilegal, elevilor care aveau multe absenţe şi care, din această cauză, nu ar fi trebuit să îi primească. Prejudiciul va fi recuperat, şcoala va trebui să plătească aceşti bani la fel ca cei pentru orele care au fost predate de profesori cu altă calificare decât cea necesară. Situaţia de la Bococi va fi analizată şi în Consiliul de Adminitraţie al Inspectoratului şi vom vedea atunci dacă vom lua măsuri împotriva managementului instituţiei", a spus Daniel Negrean.

Nereguli da, însă nu grave

Directoarea Grupului Şcolar „Ioan Bococi", Ileana Varga susţine însă că neregulile nu sunt atât de grave pe cât par şi că s-au găsit deja soluţii pentru remedierea problemelor. „Este pentru prima dată în cariera mea când mă confrunt cu astfel de probleme. În ciuda acuzaţiilor care au clar o anumită tentă, controlul a fost bine-venit. Greşelile sesizate există, dar nu au fost făcute cu intenţie ci au fost erori. Şi nu suntem singura şcoală care se confruntă cu astfel de probleme. Orele pe care anumiţi profesori le predau fără a fi specializaţi se datorează faptului că anumite ore au rămas în plus şi a trebuit să le redistribui pentru ca elevii noştrii să nu rămână fără aceste ore. Asta pentru că, din câte ştiu eu, conform legii, orele rămase libere sunt la dispoziţia directorului. În ceea ce priveşte celelalte nereguli, la şcoală suntem un colectiv unit şi am găsit deja soluţii pentru a remedia aceste greşeli. Lucrurile se vor rezolva pe parcurs", a explicat Ileana Varga. Rămâne ca noua conducere a IŞJ Bihor să se pronunţe asupra neregulilor semnalate, acestea urmând a fi aduse la cunoştinţa opiniei publice de Crişana.