Uniunea Europeană obligă România să schimbe regulile privind amenzile trimise prin poştă contravenienţilor, care puteau fi "prescrise" prin neprezentarea la oficiul poştal. Conform noilor modificări, în cazul în care contravenientul refuză să semneze confirmarea de primire sau nu se prezintă la Poştă pentru ridicarea plicului cu amenda, copia procesului-verbal se afişează în plic închis la domiciliul contravenientului de către poştaş, contrar opiniei potrivit căreia, odată neridicat, plicul cu amenda se returnează emitentului în 30 de zile.

 
Din momentul emiterii unui proces verbal, pentru ca acesta să se prescrie în cazul în care nu era ridicat de destinatar, era nevoie să treacă două luni. Guvernul României va modifica însă Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Este vorba despre ordonanţa care reglementează modul în care este administrată situaţia amenzilor trimise prin poştă la domiciliul contravenientului. În formula actuală, sancţiunea contravenţională se prescrie, dacă nu este semnată confirmarea de primire în termen de două luni de la emiterea acesteia. Mai precis, dacă un contravenient nu primeşte procesul verbal care-l informează că a fost sancţionat, acesta nu trebuie să plătească amenda în cazul în care nu l-a primit în termen de două luni. Conform proiectului de lege, în Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor va fi introdus un un nou alineat, alineatul (27.1), cu următorul cuprins: "Art. 27.1- (1) În cazul în care contravenientul refuză să semneze confirmarea de primire sau nu se prezintă la furnizorul de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale, în vederea ridicării corespondenţei la data indicată, copia procesului-verbal se afişează în plic închis la domiciliul, reşedinţa sau sediul contravenientului de către personalul furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale". În situaţia în care adresa de domiciliu nu mai există sau noul proprietar nu permite comunicarea actului, plicul se va afişa în spaţiul special amenajat acestui scop la primăria localităţii pe raza căreia figurează ultimul domiciliu al contravenientului înscris în evidenţa informatizată a persoanei.

Şoferii amendaţi în Europa vor plăti în România

Noile reglementări ale Uniunii Europene sunt menite facilităţii plăţii amenzilor rutiere înregistrate de contravenienţi în alte state. Şoferii care vor fi surprinşi de camerele video de supraveghere din alte state se vor trezi cu amenda livrată la domiciliu, deoarece poliţiştii din Europa vor avea o bază de date comună, prin care vor putea afla cine sunt proprietarii vehiculelor surprinse în flagrant. Prin sistemul comun de date, poliţiştii vor putea transmite dintr-un stat în altul şi deciziile de suspendare a permiselor auto. Indiferent de venituri sau de ţara de origine, şoferii care încalcă legea în alte state vor fi buni de plată. Vestea bună este că amenzile primite vor putea fi contestate, exact la fel cum se procedează în România. Pentru moment, cele două măsuri vor fi aplicate abia după ce va fi finalizată modificarea proiectului de lege care reglementează aceste proceduri.