Se anunţă zile negre pentru comercianţii de plante etnobotanice care, încă, mai funcţionează în Oradea. La propunerea Ministerului Sănătăţii, listele conţinând plantele, substanţele şi preparatele stupefiante şi psihotrope vor fi completate cu încă opt astfel de substanţe. Cu toate acestea, reprezentanţii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bihor nu pot face nimic până când hotărârea nu va fi publicată în Monitorul Oficial.

 

 

Cele mai multe "magazine de vise" au fost anihilate de ofiţerii BCCO Bihor la începutul acestui an, în luna februarie, când a fost lansată lista cu cele 27 de substanţe şi 9 plante identificate ca fiind dăunătoare populaţiei. Dacă în ultimele luni, tinerii orădeni, în căutare de senzaţii tari, aveau posibilitatea să îşi procure produse halucinogene la unul din cele şapte weedshop-uri care funcţioneau în Oradea, în urma controalelor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate, patru dintre acestea au fost închise. La ora actuală, în oraşul de pe Crişul Repede, mai funcţionează trei "magazine de vise", existând posibilitatea ca să să fie puse în vânzare pe piaţă cel puţin una din cele opt plante şi substanţe recunoscute miercuri ca fiind dăunătoare sănătăţii. "BCCO Bihor a organizat controale în magazinele care se ocupă cu comercializarea plantelor etnobotanice, fiind vorba de o acţiune amplă la nivel central, dar de această dată trebuie să aşteptăm să fie publicată hotărârea pentru a putea acţiona. Plantele interzise vor fi confiscate şi distruse", a explicat Mugur Poinar, şeful BCCO Bihor.

 

Senzaţia înşelătoare a plăcerii

Chiar dacă au scăpat în urma primelor controale, cele trei weedshop-uri existente în Oradea la ora actuală riscă şi ele să se închidă, spre nefericirea unora, dar spre sănătatea tinerilor, în special, odată cu oficializarea noilor liste de plante interzise. "Consumul plantelor etnobotanice este mai periculos decât drogurile, pentru că nu sunt cunoscute toate efectele asupra organismului uman şi, în această situaţie, nu există experienţă medicală privind tratamentul etiologic de administrat pentru anihilarea efectelor acestora", a explicat dr. Marius Pîrcioagă, şeful DSP.

Din plantele şi substanţe care au fost deja interzise la comercializarea prin lege, sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diverse denumiri, fac parte următoarele: specii de salvie, specii de mitragină, amanita muscaria şi pantherina, LSA (Amida Acidului Lysergic), ketamină, derivaţi din piperazină, precum şi sarea de baie (mefedronă).