Preşedintele şi vice-preşedintele sucursalei unei bănci din Oradea au fost reţinuţi de Poliţia Capitalei, informează România TV.

Poliţiştii deschiseseră o anchetă ce viza o reţea de persoane implicate în evaziune fiscală, cu prejudiciu de peste 500.000 de euro la bugetul de stat. În timpul anchetei, poliţiştii au descoperit că cei doi directori furnizau informaţii din anchetă infractorilor. De fiecare dată când poliţiştii cereau la bancă informaţii despre conturile şi tranzacţiile infractorilor, directorii îi informau pe aceştia, sfâtuindu-i să îşi şteargă urmele. Miercuri au fost prinşi suspecţii de evaziune fiscală, iar cei doi directori au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi vor fi duşi la Tribunalul din Bucureşti cu o propunere de arestare pentru 29 de zile.

Evaziune fiscală şi spălare de bani

21 de percheziţii au avut loc miercuri în Bucureşti, Ilfov, Argeş şi Prahova,. Poliţiştii, în colaborare cu ofiţeri ai Serviciului Români de Informaţii, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti caută membrii unei grupări foarte bine organizate. Aceştia sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul produs se ridică la 500.000 de euro. Percheziţiile au avut loc după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale faţă de 18 persoane, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, infracţiuni comise în perioada 2010-2011, se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Public, citat de Mediafax. Anchetatorii au pus în executare 18 de mandate de aducere. Prejudiciul produs bugetului de stat de către membrii grupării prin spălare de bani şi evaziune fiscală a fost estimat la aproximativ 500.000 de euro.

"Activitatea infracţională a constat în diminuarea obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat, prin înregistrarea în contabilitate a unor cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale. Veniturile obţinute din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost introduse în circuite financiare succesive fictive apte să asigure reintroducerea sumelor de bani în conturi personale sau ale unor societăţi comerciale", potrivit procurorilor. Membrii grupării cumpărau cereale de la micii producători pe care apoi le vindeau prin intermediul unor firme-fantomă, fără a plăti obiligaţiile fiscale către stat. Reţeaua era supravegheată de mai multe luni. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Poliţiei Capitalei - Serviciul de Investigare a Fraudelor, Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi lucrătorilor din cadrul Serviciului de Intervenţie Rapidă, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.