Trei cetăţeni ungari sunt cercetaţi pentru evaziune fiscală şi organizarea fără licenţă a unor jocuri de noroc tip "cazino", după ce poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au descoperit o sală de poker clandestin în municipiul Oradea. Peste 30 de poliţişti, procurori şi ofiţeri SRI au luat cu asalt, vineri noaptea, un club din municipiul Oradea, unde funcţiona un cazinou ilegal. În momentul descinderii, în Clubul Pentagon de pe strada Cuza Vodă, au fost surprinse 20 persoane, dintre care 12 se aflau la cele cinci mese de joc.


Anchetatorii au supravegheat timp de mai multe luni activitatea cazinoului ilegal înfiinţat de mai mai mulţi cetăţeni maghiari, care organizau jocuri de poker, membri fondatori, de altfel, ai unei "asociaţii sportive" cu sediul în Oradea. Pentru a participa la turneele organizate, cei interesaţi achitau o taxă lunară de 20 lei, reprezentând cotizaţia de membru al asociaţiei în cauză, asociaţie care organiza atât jocuri de poker "cash", cât şi turnee de poker. Potrivit poliţiştilor, jocurile erau organizate în fiecare seară începând cu ora 19.00, fară o oră anume stabilită pentru închidere. Pentru a participa la jocul de poker cash, clienţii achiziţionau de la casieria asociaţiei jetoane cu valori nominale exprimate în eurocenţi, cu care mizau la jocul propriu-zis. Pe parcursul derulării jocului, organizatorii percepeau un comision de 5% din valoarea totală a jetoanelor pariate pentru fiecare partidă jucată (pot). La finele jocului organizatorii remiteau participanţilor sumele de bani reprezentând contravaloarea jetoanelor predate de jucător în urma participării la partidele de poker. Pentru a disimula activitatea infracţională, organizatorii întocmeau procese-verbale de garanţie, prin care se atesta în mod nereal faptul că jucătorilor li se restituiau sumele de bani lăsate garantie pentru jetoanele ridicate, procese semnate de jucători la solicitarea organizatorilor. La un turneu de poker participau aproximativ 20 - 25 de persoane, care intrau în joc cu şanse egale ce constau într-un număr de puncte însumat în jetoane. Acest sistem era eliminatoriu, la finalul turneului rămânând trei sau patru persoane câştigătoare, care erau premiate în bani cu aproximativ 85% din încasările rezultate în urma înscrierii, restul de 15% constituind cheltuieli organizatorice. Poliţiştii au identificat în imobil şi au ridicat în vederea cercetărilor 6.072 de jetoane pentru jocul de poker inscripţionate cu 10, 100, 500, 1.000, 5.000, 10.000, 25.000, 100.000, 500.000, 32 de pachete de cărţi de joc, 3.228 lei, 22.000 forinţi şi 150 euro, sume provenite ca urmare a desfăşurării jocului de poker. În urma descinderii, poliţiştii bihoreni au descoperit şi ridicat în vederea confiscării diverse bunuri care au servit la desfăşurarea jocului de poker - cinci mese de joc, jetoane, computer, laptop, a căror valoare totală este de aproximativ 40.000 lei.


Din primele verificări s-a stabilit că fondul de premiere pentru un joc de poker era de 7.000 lei, iar pentru cele două luni de zile de funcţionare se estimează că s-a pus în joc suma totală de 100.000 lei. Cercetările în acest caz continuă sub aspectul comiterii infracţiunii de evaziune fiscală, întrucât operaţiunile comerciale respective nu au fost evidenţiate în contabilitatea societăţii.