Trei clase de elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu", Şcoala „Oltea Doamna" şi Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu" au învăţat de la poliţiştii bihoreni ce înseamnă să recunoşti după semnalmente un infractor.

Sub regia a doi angajaţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor, elevii au privit cum pe stradă un infractor încearcă să-i smulgă o poşetă unei femei. La finalul scurtei scene, fiecare clasă a trebuit să-şi desemneze câte trei reprezentanţi care să descrie semnalmentele infractorului pe baza fizionomiei, culorii ochilor şi părului, semne particulare sau aproximarea vârstei în vederea realizării portretului robot. Clasa câştigătoare a fost desemnată cea al cărei portret robot a coincis cel mai bine cu înfăţişarea infractorului. Acţiunea iniţiată de Poliţie sub denumirea "Ce înseamnă să fii martor la o infracţiune - Experienţa de a fi martor al unei infracţiuni", a avut un real succes în rândul elevilor care au arătat că au un spirit de observaţie foarte dezvoltat. Aceştia s-au întrecut în a prezenta ofiţerului specialist Florin Lăzău cât mai multe detalii şi semnalmente ale infractorului în urma cărora acestea a desenat portretele robot. La sfârşitul acţiunii câştigători au fost desemnaţi elevii de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu", urmaţi de cei de la Şcoala „Oltea Doamna", iar pe locul trei elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu". Pentru efortul lor, elevii au fost recompensaţi cu diplome, rechizite şi materiale promoţionale legate de „Săptămâna prevenirii criminalităţii". Prin acest exerciţiu poliţiştii au dorit să exerseze spiritul civic al copiilor cu privire la ce înseamnă să fii martor al unei infracţiuni, obligativitatea civică de a depune mărturie în caz de martor, tipuri de martori şi ce pot ei face pentru a contribui la prevenirea criminalităţii în comunitatea în care locuiesc. Totodată, în sala mare a IPJ au fost proiectate o serie de filme cu caracter preventiv pentru elevii şi cadrele didactice participante. Activitatea a fost coordonată de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, poliţiştii Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ şi poliţişti de proximitate ai Biroului Poliţiei de Proximitate din cadrul Poliţiei Oradea.

Tot ieri, poliţiştii de proximitate din Marghita, Ştei, Nucet şi Vaşcău au desfăşurat şi ei o serie de activităţi preventive cu elevii în afara unităţilor de învăţământ, care au avut loc la Clubul copiilor din Marghita, Casa de Cultură din Nucet, zona centrală a oraşului Ştei şi Vaşcău.