Sute de abateri au fost constatate și mai multe persoane bănuite de   comiterea unor infracțiuni economice, a unor tâlhării, înșelăciuni, distrugeri și altor fapte comise cu violență sau urmărite internațional au fost depistate de polițiștii bihoreni în cadrul unei ample acțiuni desfășurată pe raza județului Bihor.

Polițiștii bihoreni au desfășurat, joi noaptea, o amplă acțiune pe raza întregului județ. Au fost implicați 185 de polițiști de la investigarea criminalității economice, investigații criminale, de la arme, poliție rutieră și de ordine publică, alături de 5 jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Oradea. În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 339 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 159.937 de lei. De asemenea, au fost puse în executare 24 de mandate de aducere, a fost depistată o persoană urmărită internațional în baza unui mandat European de Arestare, au fost retrase 19 certificate de înmatriculare, au fost reținute 15 permise de conducere, au fost constatate 5 infracțiuni la regimul circulației rutiere și a fost confiscat material lemnos fără documente legale, în valoarede 145 de lei. Totodată, au fost descoperite și ridicate în vederea cercetărilor diverse înscrisuri, medii de stocare, laptop-uri, telefoane mobile, 55.000 de lei, 657 de cartușe cu glonț, de diferite calibre, precum și o armă neletală.

Percheziții într-un dosar de fals și spălare de bani

Șase percheziții domiciliare au fost efectuate de polițiștii din Bihor, în 2 județe, pentru documentarea activității infracționale a unor persoane bănuite   de înșelăciune, fals, infracțiuni informatice şi spălarea banilor. Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Bihor, sub coordonarea Pachetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, față de un bărbat de 32 de ani și un altul de 43 de ani, ambii din Oradea, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declarații, participație   improprie la fals intelectual, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, spălarea banilor, respectiv complicitate la spălarea banilor. Polițiștii îi bănuiesc că, în cursul lunii martie   2020, ar fi falsificat diverse documente, prin care se atesta în mod nereal faptul că unul dintre ei este împuternicit pe contul bancar al unei persoane care decedase. Bărbatul de 32 de ani ar fi reușit, în mod fraudulos, beneficiind de complicitatea unei angajate a băncii, cercetată în același dosar să efectueze mai multe operațiuni financiare, în baza unei procuri falsificate, constând în răscumpărarea de obligațiuni, creând un prejudiciu total de 1.373.300 de lei. În acest sens, pentru a ascunde activitatea ilicită, acesta ar fi fost sprijinit de bărbatul de 43 de ani, care i-ar fi pus la dispoziție mai multe conturi bancare. Ieri, pentru a documenta și proba activitatea infracțională a acestora, polițiștii, în urma mandatelor de percheziţie emise de către Tribunalul Bihor, au efectuat 6 percheziţii în județele Bihor și Arad. Astfel, au fost ridicate în vederea cercetărilor diverse înscrisuri, medii de stocare, laptop-uri, telefoane mobile, 55.000 de lei, precum și 657 de cartușe cu glonț, de diferite calibre. La finalizarea perchezițiilor, după audiere și administrarea probatoriului, cele două persoaneau fost reținute.

Reținut pentru tentativă de tâlhărie și viol

Tot joi, polițiștii Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei din cadrul Poliției Municipiului Oradea au reținut, pentru 24 de ore, un tânăr de 23 de ani, din Oradea, bănuit de comiterea infracțiunilor de tentativă de tâlhărie, respectiv viol. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii orădeni îl bănuiesc pe acesta că, la 29 iunie a.c., în timp ce se afla în scara unui bloc din Oradea, în care acesta locuiește, ar fi acostat o femeie de 59 de ani, din Oradea, pe care ar fi încercat să o deposedeze, prin violență, de poșeta pe care o avea asupra sa. Suspectul ar fi renunțat la finalizarea activității infracționale din cauza strigătelor de ajutor ale victimei. În urma agresiunii, femeia a suferit leziuni care necesită pentru vindecare între 6 și 7 zile de îngrijiri medicale. De asemenea, tânărul este bănuit că, la 30 iunie a.c., în timp ce se afla în scara unui alt bloc din Oradea, ar fi acostat o femeie de 27 de ani, din Oradea, pe care ar fi violat-o. În urma agresiunii, victima a suferit leziuni care necesită pentru vindecare între 2 și 3 zile de îngrijiri medicale.Vineri, 2 iulie a.c., cel în cauză va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul comiterii infracțiunilor de tentativă de tâlhărie, respectiv viol.

Înșelăciune și distrugere prin incendiere

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au pus în executare 2 mandate de aducere, emise pe numele unui bărbat și a unui tânăr, ambii din Oradea,   bănuiți de comiterea infracțiunilor de înșelăciune, respectiv distrugere prin incendiere. Astfel, polițiștii îl bănuiesc pe un bărbat de 45 de ani, din Oradea, de comiterea, în concurs, a 5 fapte de înșelăciune cu autovehicule. Acesta este bănuit că, în perioada 2019 - martie a.c., ar fi promis mai multor persoane din Oradea că, în schimbul unor sume de bani, le va aduce și livra autoturisme second - hand, importate din Germania. În acest context, bărbatul ar fi solicitat diferite sume de bani în contul promisiunilor de livrare a autovehiculelor. După încasarea banilor, acesta nu ar mai fi livrat autovehiculele promise, iar banii încasați au fost folosiți de acesta în interes personal, fără a fi restituiți păgubiților. Prejudiciul total cauzat astfel este de 45.000 de euro, din care au fost recuperați, până înprezent, 8.700 de euro. În prezent, cel în cauză se află în curs de judecare la Judecătoria Oradea pentru alte 3 fapte similare, comise în perioada 2017 - 2019, în care polițiștii bihoreni au finalizat cercetările. Totodată, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale îl bănuiesc pe un tânăr de 23 de ani, din Oradea, de comiterea   infracțiunii de distrugere prin incendiere a  unui autovehicul. Acesta este bănuit că, în noaptea de 13 februarie 2020, la ora 00.21, având capul acoperit cu o glugă, ar fi aruncat o substanță inflamabilă (combustibil), dintr-un recipient pecare îl avea asupra sa, pe parbrizul și pe capota unui autoturism garat în parcarea de la subsolul unui bloc de locuințe din Oradea și ar fi aprins cu o brichetă generând astfel un incendiu care a distrus partea din față a autoturismului și tavanul parcării subterane. Prejudiciul total cauzat astfel este de 6.000 de euro. Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale continuă cercetările sub supravegherea unui procuror. De asemenea, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au pus în executare două mandate de percheziții, la locuințele unei femei și a unui bărbat, ambii de 22 de ani, din municipiul Oradea, bănuiți de comiterea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. În urma perchezițiilor, polițiștii au identificat o armă neletală din categoria celor supuse regimului autorizării, pe care aceștia ar fi deținut-o fără drept, aceasta fiind ridicată în vederea cercetărilor. Polițiștii continuă cercetările și în acest caz, sub supravegherea unui procuror.