Trei polițiști  au ajuns după gratii în ultimele săptămâni fiind acuzați de fapte de corupție. Psihologului IPJ Bihor, Loredana Coste și agentului SIPI Botto George le-au urmat adjunctul  inspectorului șef, Ioan Brîndaș. Întreg scandalul de corupție a pornit de la un grup de evazioniști săltați de polițiști în luna octombrie. Când s-au văzut percheziționați și duși la audieri, în cazul a două femei fiind emise mandate de arestare, evazioniștii au început, pe rând, să își toarne protectorii. Nu de alta, dar oamenii plătiseră, ani la rând, zeci de mii de euro unor cadre din poliția bihoreană, cum ar veni, aproape degeaba.

Rețeaua evazionistă

La începutul lunii octombrie, poliţiştii bihoreni au efectuat 15 percheziţii la sediul unor firme din judeţ şi la domiciliile mai multor persoane. Sneider Atilla, 41 ani, şi orădenii Bancsik Tibor, 53 ani, Gyorgy Monika, 38 ani, Liana Negreanu, 47 ani, respectiv Carmen Mihai Pandel, de 40 ani au fost ridicaţi şi duşi la audieri. Ei sunt acuzaţi de eludarea plăţii TVA datorat bugetului de stat în urma unor achiziţii intracomunitare de zahăr şi ulei, al căror preţ era diminuat prin intermediul unor circuite evazioniste de tip "carusel", pentru ca marfa să aibă un preţ competitiv pe piaţa autohtonă. În perioada 2011-2013, gruparea a realizat achiziţii intracomunitare de produse agroalimentare din Austria şi Ungaria, în special zahăr şi ulei, prin firme fantomă controlate de către aceştia. Ulterior, mărfurile au fost livrate către societăţile comerciale administrate de suspecţi, sub preţul de achiziţie, iar apoi produsele au fost valorificate către destinatari finali din judeţele Bihor şi Cluj. Conform poliţiştilor, prejudiciul total provocat astfel bugetului de stat se ridică până în prezent la peste 12.000.000 lei. Cele două femei implicate, Gzorgy şi Negreanu au fost arestate preventiv. Ele controlau trei firme: SC Zemoni SRL, SC Zen SRL şi SC Break Point SRL. Ceea ce la început părea doar un dosar  de evaziune fiscală, ce-i drept, complex, a dus, încet, încet, la un scandal de toată frumusețea, cu polițiști pe post de cămătari, protectori și informatori ai evazioniștilor.

Turnați la DNA

Primul care a vorbit a fost, potrivit unor surse judiciare, Bancsik Tibor. Omul i-a denunțat pe Coste și Botto, care, timp de mai mulți ai, îl tapaseră de mii de euro. Știind că afaceristul este în atenția polițiștilor de la Investigarea Fraudelor în mai multe dosare de evaziune fiscală, cei doi i-au promis că, în schimbul banilor, vor pune o vorbă bună pentru el la colegii lor. Bancsik i-a crezut așa că le-a dat. În total, 11.000 de euro. În vara acestui an, cei doi au mai cerut 18.000 de euro. După ce a fost ridicat și dus la audieri, afaceristul și-a dat seama că a plătit degeaba, așa că i-a denunțat pe Coste și Botto. Flagrantul în urma căruia polițiștii au ajuns după gratii a avut loc în  25 octombrie. Acțiunea a avut loc în fața unui restaurant din Băile Felix, procurorii anticorupție reținându-i pe cei doi după ce au luat banii. Coste avea asupra ei 7.000 de euro din cei 18.000 ceruți afaceristului. Pe numele lor au fost emise mandate de arestare iar ulterior au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență. În fața instanței au susținut că, de fapt, l-au înșelat pe afacerist, iar banii îi păstrau doar pentru ei, neavând niciodată influență asupra polițiștilor de la SIF. Dacă au dat sau nu mai departe, doar ei știu. Cert este că în dosar, sunt singurii inculpați.

Legături periculoase

În 26 septembrie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, cei care îi anchetau pe evazioniști, i-au sesizat pe colegii lor de la DNA cu privire la faptul că există indicii că gruparea ar fi sprjinită de un funcționar cu atribuții de control din cadrul autorităților și instituțiilor publice din Bihor. Persoana care îi proteja lua legătura cu cei implicați prin telefon, utilizând o cartelă prepay. Ulterior, în octombrie, grupul a fost ridicat și dus la audieri iar primul dintre evazionişti a vorbit. Apoi, în urma verificărilor și inclusiv a analizei convorbirilor telefonice, procurorii DNA au stabilit că persoana care proteja grupul infracțional era comisarul șef Ioan Brîndaș. Dacă Bancsik a crezut că scapă de probleme dându-i bani psihologului și agentului de la SIPI, partenera lui de afaceri și cea care controla de fapt firmele implicate în evaziunea fiscală, Gyorygy Monika Olga a țintit mai sus. Potrivit procurorilor DNA, în 2011 femeia a primit de la comisarul șef, în mai multe tranșe, 45.000 de euro. În referatul întocmit de DNA se arată că o parte din banii pe care i-a dat femeii îi aparțineau comisarului șef, iar o altă parte proveneau de la terţă persoană. Dovada că Gyorgy nu a fost singura legătură periculoasă în cazul adjunctului șefului poliției bihorene stă tot în referatul procurorilor. Conform acestuia, o parte din banii dați cu împrumut au provenit de la un afacerist, cercetat și el, culmea, tot pentru evaziune fiscală și tot de polițiștii de la SIF. Anchetatorii nu au dat publicității numele celui care i-a dat banii lui Brîndaș, însă surse judiciare afirmă că este vorba despre un afacerist care deține un cunoscut lanț de magazine alimentare. Conform procurorilor DNA, suma totală la care se ridică datoria lui Gyorgy către comisarul şef este, în prezent, de 100.000 de euro.

"Contactează-mă neaparat. Eu am probleme"

În schimbul banilor dați cu împrumut, cei drept în 2011, înainte ca legea să incrimineze camăta, comisarul șef a cerut dobânzi foarte mari. În doi ani, până în septembrie 2013 a primit, în total, 75.000 de euro, doar camătă. Pentru că tot îl plătea, Gyorgy i-a cerut ajutorul atunci când activitatea firmelor sale a început să facă obiectul unor anchete. Comisarul șef a ținut-o la curent, oferindu-i informații confidențiale din dosarele deschise pe numele ei. Așa se face că, puși în temă, membrii grupării s-au ferit. "Persoanele şi-au luat măsuri de prevedere, discuţiile telefonice ale acestora fiind purtate într-un limbaj codificat, acestea evitând să discute aspecte legate de activitatea comercială la telefon, preferând întâlniri personale, conspirate", se arată în referatul DNA. "Inculpatul conlucrează de mult cu procurorii în vederea instrumentării dosarelor penale având ca obiect comiterea de infracţiuni economice, lucrează şi cu serviciile de informaţii, astfel că acesta cunoaşte procedeele şi tacticile de urmărire penală, interceptări telefronice, supraveghere operativă, filaj", mai spun anchetatorii. Toată afacerea dintre Brîndaş şi Gyorgy s-a derulat printr-un intermediar, chiar tatăl femeii. Acesta se întâlnea periodic cu comisarul şef căruia îi ducea dobânda solicitată, acasă, la domiciului poliţistului. Tot pe tatăl lui Gyorgy comisarul l-a sunat la începutul lunii august atenţionându-l că în dosarele fiicei sale urmează să fie făcute percheziţii. Femeia a ars toate documentele contabile care conţineau informaţii privind evaziunea fiscală. După reţinerea ei, la începutul lui octombrie, tatăl lui Gyorgy l-a sunat pe adjunctul IPJ şi i-a cerut să se întâlnească, cerându-i atât informaţii despre mersul anchetei cât şi să intervină în favoarea fiicei sale. Conform DNA, în 24 octombrie, bănuind probabil ceva, Ioan Brîndaş l-a contactat prin SMS pe tatăl femeii, cerându-i să se întâlnească. „Martorul i-a răspuns inculpatului că nu are ce discuta cu el, fiindcă i-a întors spatele deşi i-a dat foarte mulţi bani. Câteva minute mai târziu, inculpatul l-a contactat din nou, prin SMS, şi, fără să nege primirea banilor, i-a comunicat să îl contacteze neaparat deoarece "Eu am probleme", au reţinut anchetatorii.  

Comisar şef, pericol pentru ordinea publică

La o zi după reţinere, Ioan Brîndaş a fost prezentat în instanţă cu propunere de arestare preventivă. Avocatul său a cerut ca acesta să fie anchetat în libertate şi, în schimb, să se dispună măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Tot apărătorul comisarului şef a arătat că nu se poate reţine în sarcina acestuia infracţiunea de luare de mită pentru că Ioan Brîndaş a dat bani nu a luat, avocatul criticând totodată şi "presiunea mediatică" în cazul clientului său. Instanţa, în schimb, a judecat altfel. Adjunctul şefului IPJ Bihor, cel care avea în directă coordonarea SIF, nu doar că nu a luat nicio măsură împotriva evazioniştilor şi nici nu a anunţat vreo altă instituţie cu atribuţii de control, ci a finanţat gruparea şi a protejat-o. "Prin poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care inculpatul a avut-o şi o are asupra acestora, prin notorietatea de care se bucură şi prin poziţia pe care o are, considerăm că există riscul major ca acesta să influenţeze ancheta şi să zădărnicească direct sau indirect aflarea adevărului", se arată în încheierea prin care s-a dispus arestarea preventivă. În plus, magistraţii au arătat că, "relevantă pentru evidenţierea pericolului pentru ordinea publică a inculpatului este şi poziţia acestuia adoptată pe parcursul cercetărilor, acesta nerecunoscând comiterea faptelor, contrar indiciilor de vinovăţie existente în cauză, aspect care duce la concluzia rezonabilă că pe viitor poate adopta aceeaşi conduită presupus infracţională". Magistraţii Curţii de Apel Oradea l-au arestat preventiv pentru 29 de zile, apărătorul comisarului şef atacând decizia la Înalta Curte. Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că Ioan Brîndaş a fost pus la dispoziţie, în locul său fiind numit comisarul şef Adrian Bucur.

Ioan Brîndaş a condus în perioada 2005 - 2010 Serviciul de Investigare a Fraudelor Bihor. În 2010 a fost numit adjunct al inspectorului şef. Este membru al Corpului Naţional al Poliţiştilor şi vicepreşedintele IPA, Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor - Bihor. Comisarul şef a absolvit Academia de Poliţie iar în 2010 a devenit doctor în domeniul Ordine Publică şi Siguranţă Naţională. Potrivit propriului CV, a publicat trei cărţi, una dintre ele, cea mai recentă, fiind chiar "Managementul investigării infracţiunilor de corupţie". Conform propriei declaraţii de avere, Ioan Brîndaş deţine, împreună cu soţia, două terenuri şi un mobil şi are datorii, la o bancă şi la o persoană fizică, în valoare de peste 100.000 de euro. Anul trecut, a încasat din salariu şi alte drepturi, aproape 80.000 de lei.