Prefectura Bihor încearcă să se implice, după ce mai multe sesizări ale orădenilor din cartierele Ioşia şi Rogerius arătau că aproape zilnic se produce în zonă o intensă poluare a aerului. Presa locală a semnalat acest fapt în mai multe rânduri, dar autorităţile au ignorat aspectul până când, într-un săptămânal local, au fost indicaţi doi posibili poluatori ai aerului. Ioşia suferă din cauza unui complex de îngrăşare al porcilor aparţinând SC Nutripork SRL, care nu îşi respectă sarcinile dispuse prin Autorizaţia de mediu, iar locuitorii din Rogerius se ţin de nas din cauza lenei celor de la SC Zahărul Oradea SA.

 

De ani întregi, locuitorii din Ioşia şi Rogerius sunt poluaţi olfactiv cu mirosuri pestilenţiale, la fiecare adiere de vânt peste oraş. Vara aceasta, mirosurile au devenit insuportabile pentru mulţi orădeni care au reclamat pe unde au putut: Primăria Oradea, Garda de Mediu, Agenţia pentru Protecţia Mediului. Ieri, prefectul Gavrilă Ghilea l-a scos "la raport" pe şeful Gărzii de Mediu Bihor.

Prim-comisarul Călin Mocan, şeful Comisariatului judeţean al Gărzii de Mediu, spune că, în perioada 20 iulie-19 august, instituţia pe care o reprezintă s-a autosesizat şi a demarat un control în zona de vest a municipiului Oradea, fiind verificate pe teren potenţialele surse de poluare, respectiv SC Nutripork SRL Palota, ferma de porci din Ioşia, SC Zahărul SA şi Staţia de epurare aparţinând Companiei de Apă, ultima fiind scoasă din ecuaţie, întrucât aici s-au realizat modernizări importante în ultima perioadă.

În schimb, de poluarea olfactivă din Ioşia a reieşit că se face vinovată SC Nutripork SRL, care nu îşi respectă în totalitate angajamentele luate prin Autorizaţia Integrată de Mediu acordată de ARPM Cluj, susţine Mocan, dar şi-a luat măsuri pentru remedierea deficienţelor. Astfel, au fost prelevate probe de laborator de către Centrul de Mediu şi Sănătate Cluj-Napoca, din incinta fermei înspre batalurile de stocare a dejecţiilor şi de la limita cartierului Ioşia, în urma analizelor reieşind că nu există depăşiri faţă de limita maximă admisă (0,3 miligrame/mc, valorile determinate fiind 0,098 şi 0,196mg/mc). Comisarul mai susţine că societatea a modificat sistemul de ventilaţie în fermă şi foloseşte bioenzime pentru reducerea concentraţiei de amoniac. În plus, "poate nu vă vine să credeţi, folosesc odorizante specifice fermelor de animale -DuPont Maskomal, iar iazurile de decantare a dejecţiilor sunt acoperite cu paie", susţine Călin Mocan. Situaţia la faţa locului este însă mult mai împuţită, existând dovezi că batalurile cu dejecţii nu sunt acoperite permanent cu paie, aşa cum o cere Autorizaţia de mediu, şi nici nu există perdea de copaci împrejurul iazurilor, lucru confirmat chiar de Mocan. Or, în Autorizaţia de mediu una din condiţiile puse societăţii era chiar plantarea unei bariere naturale de verdeaţă, lucru ignorat de societate. Pentru neregulile constate s-a aplicat o sancţiune de 10.000 de lei.

La "Zahărul", poluatorul cartierului Rogerius, comisarii Gărzii de Mediu au descoperit o platformă plină cu borhot de sfeclă de zahăr intrat în putrefacţie, rămas după campania de anul trecut. Pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 mp, tone de borhot emană un miros insuportabil, iar în câmpurile de nămol din incinta societăţii băltesc zeci de mii de metri cubi de apă uzată rămasă tot din campania de anul trecut. Societăţii i-au fost trasate următoarele măsuri: eliminarea bortodului şi salubrizarea platformei de borhot; colectarea şi eliminarea materiile organice de pe luciul de apă şi transferarea apei în staţia de preepurare a firmei. Numai că staţia respectivă este în remont şi nu poate procesa apele, însă Călin Mocan spune că până la 1 septembrie situaţia va fi rezolvată. Preventiv, firma a fost amendată cu 20.000 de lei. Şeful Gărzii de Mediu s-a arătat însă sceptic în privinţa retragerii autorizaţiei de mediu pentru cele două firme, spunând că în repetate rânduri a pierdut în instanţă procesele prin care deciziile emise de instituţia sa au fost contestate: "Am pierdut cu dreptatea în mână", s-a lamentat Mocan.

Cu toate acestea, în "viaţa reală" mirosurile persistă, lucru confirmat chiar de prefectul Ghilea, care a intervenit iritat, atenţionând societăţile respective să-şi rezolve deficienţelor cât mai repede, în caz contrar vor avea de suportat consecinţele.