Poliţiştii sunt încurajaţi să pună mâna pe pistol

Şeful Poliţiei Române (IGPR), chestorul Liviu Popa, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că îi încurajează pe poliţişti să folosească pistolul din dotare, fiindcă "este o formă de fermitate de care Poliţia are nevoie", apreciind că "pistolul nu este făcut ca să faci cipcă cu el". Popa a declarat că poliţiştii au ca obiective ţintă până la unu la sută dintre cetăţenii ţării şi este păcat să sufere ceilalţi cetăţeni din cauza unui procent atât de scăzut din populaţie care dă Poliţiei de lucru.

Asanare prin disponibilizare

Actuala conducere a IGPR doreşte ca prin disponibilizările şi reorganizările care vor fi făcute să fie asanat mediul poliţienesc. Disponibilizările vor fi făcute după adoptarea legii în Parlament. "De principiu susţin aceste disponibilizări şi asigur că nu vor fi afectate în niciun fel liniştea şi siguranţa cetăţeanului. Dimpotrivă, sunt colegi care nu sunt compatibili cu această meserie şi ne străduim să asanăm mediul poliţienesc prin această disponibilizare şi reorganizare pe care vrem să le facem", a spus Liviu Popa. Întrebat dacă cei mai mulţi dintre poliţiştii care îşi vor pierde locurile de muncă vor fi din mediul rural, Popa a răspuns: "Nu, nu, nu!".  El a spus că va fi evaluat fiecare lucrător din Poliţia Română pe câteva criterii care sunt în continuare discutate.

Competenţe sporite pentru Poliţia de proximitate

Începând cu 1 Mai, Poliţia de proximitate se măreşte ca efectiv şi are competenţe sporite. Liviu Popa a declarat că decizia a fost luată, fiindcă IGPR este interesat de creşterea gradului de siguranţă publică şi liniştea cetăţenilor. El a adăugat că sectoristul a dobândit şi competenţe noi, cum ar fi cele de constatare a unor infracţiuni, de cercetare a unor infracţiuni simple, de constatare şi aplicare a unor sancţiuni contravenţionale. Şeful IGPR a adăugat că a lăsat la latitudinea fiecărui inspectorat judeţean să aprecieze cât de mulţi oameni trebuie să transfere la Poliţia de proximitate.

Posturile de poliţie, reorganizate în secţii

Posturile de poliţie rurale vor fi desfiinţate în scurt timp, iar în locul acestora vor funcţiona secţii de poliţie. Liviu Popa a spus că este finalizată politica publică pentru reorganizarea Poliţiei rurale. "Este o problemă legată de consultarea inspectoratelor. Noi ne-am dus cu experţi din afara Poliţiei şi în echipă cu cei din Poliţie pe două variante de lucru, urmând ca după consultarea colegilor din teritoriu să luăm o decizie. Sunt convins că se va aplica cât de repede şi reorganizarea Poliţiei rurale", a spus Popa. El a adăugat că reorganizarea Poliţiei rurale este "un proiect mai vechi" şi s-a mers pe ideea că trebuie alocate resursele pe priorităţi. Potrivit acestuia, nu va conta criteriul populaţiei, ci al infracţionalităţii.