O fundaţie din Cluj-Napoca, APT International, şi-a construit la Oradea, în buricul târgului, un sediu, fără să aibă pentru lucrări nici proiect, nici autorizaţie de construcţie şi nici acordul vecinilor. Clădirea de două etaje a fost ridicată pe strada Cuza Vodă, ilegal, fără ca autorităţile să pună piciorul în prag. Deşi a aplicat amenzi şi l-a somat pe reprezentantul fundaţiei să stopeze lucrările, municipalitatea nu a fost în stare să îl oprească. În consecinţă, construcţia a crescut de la o zi la alta, în dispreţul legii şi spre nemulţumirea vecinilor.

Autorităţile, sfidate cu tupeu
În curtea imobilului de pe strada Cuza Vodă nr. 25 există trei apartamente. Unul dintre ele a fost cumpărat de Ovidiu Nagy, preşedintele Fundaţiei APT Internaţional din Cluj-Napoca. La începutul anului trecut, Ovidiu Nagy a demolat apartamentul achiziţionat şi pe vechea fundaţie a început să construiască un alt imobil. Fără să aibă proiect sau autorizaţie. Nu i-a păsat prea mult de nemulţumirile vecinilor şi nici de controalele efectuate de autorităţi. Reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii Bihor şi ai Primăriei Oradea, ambele instituţii sesizate de vecini, s-au deplasat în mai multe rânduri la faţa locului şi l-au amendat pe Nagy cu circa 100 de milioane de lei vechi, dispunând totodată sistarea lucrărilor. Controalele au fost şi au trecut, iar bărbatul şi-a văzut liniştit de treabă, mai departe, sfidând autorităţile. De atunci, hardughia ilegală a crescut văzând cu ochi, la doar câţiva centimetri distanţă de casele vecine, în acest moment având două etaje. Culmea este că un alt imobil care se învecinează cu cel construit de Ovidiu Nagy şi care a avut de suferit de pe urma acestuia se află în proprietatea Administraţiei Imobiliare Oradea. Reprezentantul Fundaţiei ATP International a mers până acolo încât foloseşte abuziv şi terenul municipalităţii, unde şi-a depozitat materialele de construcţii. Bărbatul a spart lacătul de pe poarta imobilului aparţinând Administraţiei Imobiliare după care l-a înlocuit, interzicând accesul în incintă. Cu toate acestea, Primăria, de aproape doi ani, nu a reuşit să pună piciorul în prag. „Am ajuns în situaţia că nici nu mai ştim unde să mergem şi cui să cerem ajutor. Nimeni nu îl poate opri pe acest individ. Atunci, stau şi mă întreb dacă noi, toţi ceilalţi cetăţeni cinstiţi, nu cumva suntem luaţi de fraieri. Să nu mai meargă nimeni să solicite autorizaţie de construcţie. Pentru ce să stea omul la cozi, să scoată o grămadă de bani din buzunar şi să aştepte după acte? Iată că se poate construi şi ilegal şi nimeni nu păţeşte nimic", spune, pe bună dreptate, Marcel Bandici, unul dintre cei care locuiesc pe Cuza Vodă nr. 25.


„Legea e valabilă doar pentru unii"
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Oradea, instituţia a făcut tot ce a putut pentru a stopa lucrările. Mai exact, inspectorii s-au deplasat la faţa locului şi l-au amendat pe Nagy, încheind două procese verbale de contravenţie. Ulterior, pentru că toate somaţiile au fost ignorate, Primăria a depus o plângere penală la parchet pe numele reprezentantului Fundaţiei APT, în luna februarie a acestui an magistraţii confirmând începerea urmăririi penale. Ce nu spune Primăria este însă faptul că, potrivit art. 28 coroborat cu art. 32 din Legea 50/1991, autorităţile aveau posibilitatea să demoleze clădirea construită ilegal. Încă de anul trecut. „Conform Legii 50/1991, cel care a aplicat amenda, în speţă Primăria, trebuia să solicite în instanţă demolarea construcţiei. Eu personal am fost acolo în control şi, într-adevăr, a construit fără autorizaţie. I s-a impus să intre în legalitate, dar nu a făcut-o. Omul este de rea-credinţă", a declarat Adriana Lipoveanu, inspectorul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. De altfel, printr-o adresă din noiembrie 2007, ISC a transmis Primăriei faptul că, pe lângă măsurile întreprinse, este necesară sesizarea instanţei judecătoreşti pentru desfiinţarea construcţiei ilegal realizate, conform prevederilor legale. „Instituţiile dau vina una pe alta, iar acest Nagy îşi vede mai departe de treabă. Mai mult, a avut tupeul să meargă el în instanţă şi să ceară o hotărâre care să ţină loc de acord de vecinătate pentru funcţiune şi regim de înălţime. Nu se poate aşa ceva. Deşi are amenzi neplătite şi este urmărit penal, lucrările nu s-au oprit. Acum a ajuns la faza de amenajări interioare. Ce să facem? Să îl oprim noi, vecinii, cu forţa? Probabil că aici se va ajunge dacă autorităţile sunt chiar aşa de neputincioase. Dacă eu îmi închideam un balcon fără să am autorizaţie, sigur nu scăpam aşa uşor. Legea e valabilă doar pentru unii", spune Marcel Bandici, unul dintre vecini.

Ridicarea unei clădiri fără autorizaţie în centrul oraşului şi sfidarea fără jenă a legii nu este singura abatere de care s-ar face vinovat preşedintele fundaţiei din Cluj-Napoca. Teoretic, APT International organizează la Oradea cursuri de calificare profesională în diverse domenii. Pe numele lui Nagy există însă mai multe dosare de înşelăciune, după ce mai mulţi cursanţi s-au trezit cu banii luaţi degeaba.