Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor au finalizat cercetările şi au propus trimiterea în judecată a orădencei B.M.V., de 23 de ani, sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni prevăzute şi pedepsite de legislaţia privind protecţia dreptului de autor şi a drepturilor conexe.

Aceasta este acuzată că, în cursul anului 2011, a realizat la domiciliul său copii neautorizate ale unor cărţi, programe pentru calculator şi opere audio-vizuale. "Cărţile erau stocate în format electronic şi erau comercializate către diverşi clienţi, prin postarea unor anunţuri pe internet. De asemenea, în urma cercetărilor efectuate, anchetatorii o acuză pe aceasta că a stocat pe un sistem de calcul diverse programe pentru calculator, fără autorizarea titularilor drepturilor de autor şi, folosind un program pentru calculator, a realizat copii neautorizate ale unor opere audio-vizuale, pe care le-a pus la dispoziţia publicului prin intermediul reţelei de internet", ne-a declarat Alina Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Bihor. Prejudiciul provocat astfel titularilor drepturilor de autor este de aproximativ 35.000 lei. Poliţiştii de investigare a fraudelor bihoreni au finalizat cercetările în cauză şi au înaintat dosarul la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cu propunere de trimitere în judecată a suspectei.

Suspectat de evaziune

Totodată, poliţiştii bihoreni au început urmărirea penală împotriva lui F.A.G., de 52 de ani, din Oradea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă. Acesta este suspectat că, în perioada iunie 2009 - februarie 2011, în calitate de asociat şi administrator al unei societăţi comerciale cu sediul în Oradea, ar fi reţinut, în mod repetat, de la angajaţi, sumele reprezentând impozitul pe veniturile din salarii, contribuţia individuală la asigurările sociale, contribuţia individuală la asigurările de şomaj şi contribuţia pentru asigurările de sănătate, pe care nu  le-a mai vărsat la bugetul de stat în termenul prevăzut de lege. Prejudiciul provocat astfel bugetului consolidat al statului este 31.577 lei. "Poliţiştii de investigare a fraudelor bihoreni continuă cercetările în cauză cu suspectul în stare de libertate, pentru documentarea întregii sale eventuale activităţi infracţionale şi pentru recuperarea prejudiciului provocat bugetului de stat", a adăugat Dinu.