De când DNA a intrat cu buldozerul în învârtelile "baronilor locali" şi a început să descurce iţele afacerilor derulate de înalţi reprezentanţi ai clasei politice, România a ajuns într-o situaţie unică în Uniunea Europeană. Suntem singura ţară din UE care a trimis după gratii un aparat de stat, de la prim ministru, miniştrii, parlamentari, şefi de consilii judeţene, primari, magistraţi şi chiar ofiţeri superiori în rezervă din servicii secrete, până la consilieri locali şi funcţionari prinşi cu şpagă măruntă. Un "aparat de stat" dovedit ca fiind infracţional şi acţionând total în afara interesului public.

Furtul din avuţia statului şi jumulirea economiei naţionale a fost o practică guvenamentală curentă în România. Interesul celor ajunşi la guvernare - şi toate partidele politice importante au ajuns la guvernare în ultimii 25 de ani - a fost protejarea clientelei lor politice, paravanul în spatele căruia se aflau de fapt propriile firme şi interese. Actul guvernării este văzut de aceşti infractori politici în folosul propriu, nu al cetăţenilor oneşti, a celor care încearcă să facă afaceri cinstite, să dezvolte întreprinderi durabile care să asigure locuri de muncă într-o economie de piaţă funcţională. Exemple recente despre cum au înţeles politicienii "grei" ai ţări să conducă sunt servite acum publicului de către DNA, prin rechizitoriile cu care aceşti politicieni ajung în faţa instanţei şi apoi în spatele gratiilor. Cu guriţa lui Hrebenciuc a povestit unor tovarăşi de "deal-uri" cum guvernările au răzuit economia naţională pentru a-şi pregăti terenul pentru propriile lor afaceri, folosind în mod diabolic şi mincinos paravanul integrării în NATO şi UE; afacerile se derulau pe linie de partid-stat, iar primul-ministru Adrian Năstase (guvernarea 2000-2004) lua şi atribuia "deal-uri" asemeni unui despot bizantin interesat "să facă bani", foarte mulţi bani; că unele privatizări au fost trântite, reprezentanţii statului fiind interesaţi doar de partea lor de câştig; cum va folosi banii câştigaţi dubios, azi, pe baza unor programe europene, că acum "sunt reguli clare, nu mai merge cu porcării" etc.

Într-un document transmis recent instanţei supreme de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale şi obţinut de Mediafax, anchetatorii redau pe larg o înregistrare ambientală a unei discuţii dintre Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc şi Paltin Sturdza. Hrebenciuc le spunea celorlaţi doi co-inculpaţi ce sfat i-a dat lui Adrian Năstase după ce acesta din urmă i-a luat un "deal" şi l-a dat altui coleg de partid, respectiv să îşi ia parteneri de afaceri cu care să facă "deal-uri", iar cu restul să fie "cel mai curat om din lume".

"Hrebenciuc: Nu contează asta. Câştigăm alegerile, ne-am pregătit din '98 în 2000 perfect, niciodată nu s-a pregătit o guvernare, cum am pregătit-o noi atuncea, doi ani de zile.

Adam: Aia din '90-2000.

Hrebenciuc: A mers perfect, adică noi în prima zi, atuncea am dat 22 de hotărâri de guvern de reorganizare a ministerelor, acuma după cinci luni nu le avem încă.

Adam: Da, da. Era totul pe masă, era în sertar.

Hrebenciuc: Acuma-i talmeş balmeş, nu se compară, nu, aşa... Şi prieten foarte bun cu el, nu vă spun că aveam şi anumite deal-uri, foarte.. eu tot timpul le făceam, când eram în opoziţie, şi aveam o singură pretenţie, când vin la putere, deal-ul, care-l duc din opoziţie să continue, în rest nu mă interesează nimic şi nimeni, aşa. Normal cu Adrian, fiind prieten i-am spus. În 2002 îmi taie deal-ul şi dă credit altui coleg de-al meu din guvern. El a crezut că sunt foarte supărat, şi am avut o discuţie cu el în octombrie 2002, şi am zis, mă Adrian, nu sunt supărat deloc, dimpotrivă eu sunt bucuros că mi-ai luat o chestiune de pe creier, pentru că tu ai început să faci presiuni foarte mari, nu ştiu câţi bani vrei să faci tu, tu ştii, eu nu ştiu, dar eu, dacă aş fi în locul tău, uite cum aş face: mi-aş lua un partener doi, oameni de afaceri mari şi foarte serioşi, cu care aş face nişte deal-uri, iar cu restu' sunt cel mai curat om din lume, pentru că sunt prim ministrul acestei ţări."

În cadrul aceloraşi discuţii Hrebenciuc le prezintă celor doi propriul său „deal", respectiv acumularea de teren pe care ulterior să facă livezi prin prisma unor programe europene şi critică inspiraţia nefastă a unor persoane cercetate pentru evaziune fiscală ce şi-au depus banii în conturile băncilor din Cipru.

"Hrebenciuc: Numa' puţin! Şi zic, hai să-ţi spun de ce fac... îţi spun treaba asta, eu m-am uitat ce s-a întâmplat în toate ţările din Europa de Est, care au intrat în NATO şi în Uniunea Europeană înaintea noastră, că eram în situaţia asta, erau oamenii mult mai avansaţi decât noi, şi am observat următorul lucru, toţi miniştrii care s-au ocupat de privatizare în toate ţările au fost arestaţi, şi-n Polonia, şi-n Cehia, şi-n Ungaria. Bun, deci ăştia au fost arestaţi, toate guvernele, care au făcut privatizări, şi tot ce au făcut pe acolo, zic, mă oare de ce se întâmplă treaba asta? Păi să-ţi spun... i-am spus şi de ce, domne, când trebe să fim în NATO şi-n Uniunea Europeană, marile... ? transnaţionale... o să trebuiască să găsească terenul gol. Oameni de afaceri care au câştigat bani, au intrat toţi prin puşcării sau au probleme cu legea, în toate ţările, nu eram noi... E clar că se va întâmpla şi la noi treaba asta, vine valul şi la noi. Păi vreau ca valul ăla să mă găsească... să fac, să n-am probleme, mă, şi când o trece valul, o să ridic capu' şi-o să încerc să mă apuc să fac nişte treburi serioase. Valul a trecut, domnnu' Sturdza, deci acuma îmi pot permite, avem reguli clare, Uniunea Europeană, suntem membri în Clubul celor 27 -28 de la 1 iunie, e altceva, nu mai merge cu porcării, nu mai ţine, gata, s-a închis. Cine a făcut evaziune şi nu l-a prins nimeni, să fie sănătos, şi s-a şi dovedit că aşa cum au venit banii, aşa i-au şi cheltuit, că n-au avut creier.

Adam: I-au pus în Cipru, ha, ha, ha!

Hrebenciuc: Sunt idioţi, sunt idioţi!"

Dosarul vizează retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Gheorghe Paltin Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.