Despre nerespectarea regimului silvic în administrarea şi exploatarea pădurilor s-a scris şi se va mai scrie atâta timp cât organele abilitate nu vor stopa jaful care se practică de către un adevărat sistem mafiot la lumina zilei, sub oblăduirea autorităţilor. Un exemplu ce trebuie să mai tragă un semnal de alarmă îl întâlnim în pădurile din arealul comunei Lugaşul de Jos. Suprafaţa împădurită de circa 1.300 ha este împărţită în patru categorii de proprietăţi: urbarială, comunală, particulară şi de stat.

Delimitarea acestor proprietăţi este relativă, fapt ce duce la neînţelegeri şi certuri între proprietari. La acestea se adaugă disputele dintre cei doi administratori: Ocolul Silvic Aleşd, reprezentantul Romsilva în teritoriu şi Ocolul Silvic "Pădurea Craiului" SRL, care, pe bază de contracte, administrează în jur de 300 ha de pădure în comuna Lugaşu de Jos.

La umbră de codru des

Întrucât pădurile au fost retrocedate prin lege către proprietari, aceştia au cerut punerea în posesie pe vechile amplasamente, fapt ce a dus la intercalarea lor în cele patru forme de proprietate şi mai ales a celor doi administratori. De aici au pornit conflictele, facilitând tăierea abuzivă a materialului lemnos, cu sau fără forme legale de tăiere şi transport. Personalul specializat al Ocolului Silvic Aleşd, în special şeful de district Gavril Luca, s-a confruntat adesea în ultimii ani cu astfel de situaţii, dovadă sunt numeroase procese verbale de contravenţie, cu confiscarea materialului lemnos, precum şi dosare penale pe rol, ale căror sentinţe sunt tergiversate nejustificat de instanţele de judecată. În acest context, Gavril Luca şi-a atras ura unui grup de infractori, care au început cu injurii şi ameninţări, ajungându-se la incendieri, aşa cum s-a întâmplat în noaptea de 22/23 iunie, când i-au incendiat anexele gospodăriei, pagubele ridicându-se la aproximativ 80.000 lei. La rândul său, nici Ocolul Silvic privat Piatra Craiului nu respectă regimul silvic în administrarea fondului forestier, sprijinind jefuirea pădurii de către aceste grupări mafiote şi intrând în conflict cu legea silvică, apărată în această comună de Ocolul Silvic Aleşd prin personalul său.

De ce n-are Ursu coadă?

Desele apeluri şi adrese către organele silvice judeţene, Direcţia Silvică Oradea şi I.T.R.S.V, precum şi la organele de poliţie au rămas în multe cazuri fără soluţii, încurajând pe mai departe infracţiunile amintite. În adresa nr. 2365 din 20 iulie 2010, adresată Poliţiei Lugaş, prin care "Ocolul Silvic Aleşd cere sprijin pentru sancţionarea lui Gavril Urs, din Lugaşu de Sus, care a obstrucţionat luarea măsurilor legale împotriva unor persoane implicate în furt de lemne, aducând prejudicii grave autorităţii personalului silvic, implicit, prejudicii materiale statului român, prin valoarea materialului lemnos sustras fără documente legale. Menţionăm că în repetate rânduri susnumitul se substituie personalului silvic, obstrucţionând desfăşurarea activităţii de pază a personalului nostru". În adresa nr.2736 din 23 iunie 2011 către Direcţia Silvică Oradea, după ce se raportează incendiul provocat la anexele şefului de district Gavril Luca, se menţionează: "Ocolul Silvic Aleşd a raportat sistematic la I.T.R.S.V. numeroase fapte săvârşite de un grup infracţional bine organizat, în fondul forestier aferent localităţii Lugaşu de Jos, printre care şi un caz de ultraj, ale cărui victime au fost pădurarul Noje Marius şi şeful de district Luca Gavril, care au fost ameninţaţi şi împiedicaţi de numitul Urs Gavril să-şi exercite misiunea".

Autorităţi legate la mâini

Din documentele puse la dispoziţie de ing. Cipleu Sorin Leontin - şeful Ocolului Silvic şi ing. Ciuclea Dumitru - inginer şef, reies încercările, uneori neputincioase, ale angajaţilor Ocolului Silvic de a întrona ordinea şi legea în protejarea fondului forestier, prin respectarea şi aplicarea strictă a regimului silvic, încălcat sistematic de Ocolul Silvic privat şi grupuri mafiote. Primarul comunei Lugaşu de Jos, Şorban Levente, sprijină aceste demersuri, concretizându-se modul infracţional practicat de ocolul privat în Urbarialul de la Urvind când, după trei ani de administrare a fondului forestier de către acesta, s-a constatat o pagubă de cca 100.000 lei, nerecuperaţi încă. Considerăm timide încă intervenţiile I.T.R.S.V Bihor în sancţionarea acestor infracţiuni şi nerespectarea regimului silvic de ocolul privat, care după multe adrese primite au semnalat încălcarea normelor tehnice pentru evaluarea volumului de lemn destinat exploatării, fiind sancţionat şeful de ocol ing. Geczi Gavril şi şeful de district, ing. Cristian Dumiter, de la Ocolul Silvic Pădurea Craiului, cu amendă de 1.000 lei fiecare.

Sacţiuni minore pentru nereguli majore

Considerăm însă că amenzile nu sunt în concordanţă cu gravitatea neregulilor constatate. Se naşte întrebarea: de ce în special persoanele fizice încheie contracte de administraţie cu ocolul privat, deşi taxele de administrare sunt duble faţă de cele practicate de Romsilva? Răspunsul îl găsim în însăşi exploatarea ilegală a fondului forestier, cu urmările menţionate mai sus. Am fi curioşi să ştim câte acţiuni de plantare şi pe ce suprafeţe a întreprins Ocolul Silvic Pădurea Craiului de când funcţionează. Sperăm ca demersul nostru să angajeze cu mai multă fermitate instituţiile judeţene de profil în sprijinirea eforturilor Ocolului Silvic Aleşd pentru aplicarea regimului silvic şi a legilor statului şi pedepsirea aspră a celor care le încalcă, conştientizând cu toţii ce înseamnă pentru om pădurea, cu toate componentele ei, în asigurarea unui mediu ambiant sănătos.