Consiliul Superior al Magistraturii a decis, ieri, suspendarea din funcție a patru magistrați bihoreni, trimiși  în judecată de DNA pentru fapte de corupție. Ovidiu Galea, Denisa Vidican, Florica Roman și Raluca Cuc sunt acuzați de favorizarea infractorului, abuz în serviciu sau trafic de influență.

Totul a pornit de la cazul unui beiușan, Viorel Bodin, condamnat în 2 iunie 2010 de către Tribunalul Bihor, la 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare, pentru tentativă de viol, hotărâre rămasă definitivă. Două zile mai târziu, bărbatul a fost încarcerat. În mai puţin de o săptămână, avocata Mariana Mihoc, viitoarea soacră a lui Bodin, depunea în numele lui o contestaţie în anulare dar şi o serie de acte false încheiate ulterior, care arătau că Bodin s-ar fi împăcat cu victima lui.

"Avocata Mihoc Mariana Dorina, personal, dar şi prin intermediul lui Jurca Gheorghe, a intervenit la Roman Florica, judecător la Curtea de Apel Oradea, pentru ca aceasta să-şi exercite influenţa faţă de judecători de la instanţa inferioară în grad, Tribunalul Bihor, în sensul admiterii contestaţiei în anulare și în final, la încetarea procesului penal", se arată în comunicatul transmis de DNA în luna mai a acestui an. Pentru a-şi exercita influenţa asupra colegilor ei de la Tribunal, judecătoarea Roman a primit, spun procurorii, de la o rudă a condamnatului, Jurcă Gheorghe, o sumă de bani ce nu a putut fi determinată şi alte foloase materiale (păstrăvi, whisky). Totodată, judecătoarea a acceptat promisiunea unui ceas cu cuc vechi, pe care Jurcă Gheorghe urma să-l procure. Iniţial, contestaţia în anulare a primit termen de judecată pentru data de 24 septembrie 2010. La data de 9 iulie 2010, preşedintele completului de judecată de la Tribunalul Bihor, judecătorul Galea Ovidiu, a dispus preschimbarea termenului din data de „24 septembrie 2010" în data de „16 iunie 2010". "Prin încheierea din 16 iunie 2010 a Tribunalului Bihor, completul format din judecătorii Galea Ovidiu - preşedinte de complet, Vidican Denisa și alt judecător, s-a dispus admiterea în principiu a contestaţiilor în anulare (fără ca instanţa să-şi motiveze soluţia), s-a dispus suspendarea executării sentinţei penale şi punerea de îndată în libertate a condamnatului", se mai specifică în comunicatul DNA. Culmea este că, spun procurorii, judecătorul Ovidiu Galea, fusese, cu doar două săptămâni în urmă, preşedintele completului de recurs care a pronunţat condamnarea aceluiași inculpat la 2 ani şi 8 luni închisoare cu executare. Ca urmare a înscrisurilor false depuse la dosar de avocata Mihoc şi a exercitării influenţei de către judecătoarea Roman Florica, prin decizia penală din 4 martie 2011, completul de judecată format din Cuc Raluca, Vidican Denisa Daniela și alt judecător, cu opinia separată a acestuia din urmă, a admis contestaţiile în anulare, fixând termen pentru rejudecarea recursului pentru data de 8. martie 2011. "Judecătoarele Cuc Raluca şi Vidican Denisa au desconsiderat toate argumentele expuse de cel de-al treilea judecător în opinia separată şi au apreciat ca probe concludente înscrisurile vădit false care au însoțit contestațiile în anulare. Prin decizia penală din 08.04.2011 s-a încetat procesul penal ca urmare a faptului că s-a constatat împăcarea părţilor", mai precizează DNA.

Florica Roman, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, este acuzată de infracţiunile concurente de trafic de influenţă şi favorizarea făptuitorului și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată; Ovidiu Galea, judecător în cadrul Tribunalului Bihor - abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi fals intelectual, Raluca Cuc, judecător la Tribunalul Bihor - abuz în serviciu cu obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi favorizarea făptuitorului, Denisa Vidican, la data faptelor judecător la Tribunalul Bihor, în prezent la Curtea de Apel Oradea - abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul şi favorizarea făptuitorului.