La sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea a avut loc, ieri, analiza activităţilor desfăşurate de către poliţiştii de frontieră din vestul ţării, în anul 2023.

La această activitate a participat conducerea inspectoratului, poliţişti de frontieră cu funcţii de conducere din cadrul ITPF Oradea, şefii structurilor subordonate din judeţul Bihor şi Aradprecum și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice cu care Poliția de Frontieră Oradea colaborează. De asemenea, a fost prezent chestorul de poliție Cornel Laurian Stoica, desemnat inspector general al Inspectorului General al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române a avut loc. Inspectorul șef al ITPF Oradea, chestor de poliție Marin Bondar, a prezentat activitatea desfăşurată în cursul anului trecut de poliţiştii de frontieră. Astfel, în 2023, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul ITPF Oradea, au tranzitat frontiera României 11.860.333 persoane (5.790.197 persoane la nivelul județului Arad - 49% din total și 6.070.136 persoane la nivelul județului Bihor - 51% din total), cu aproximativ 5,19% mai mult față de anul anterior. În ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2023, au fost efectuate formalităţile de frontieră pentru aproximativ 5.491.104 autovehicule. În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, se constată o ușoară creștere (aproximativ 10,24%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2023, comparativ cu anul 2022. Nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 189 persoane, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, în perioada de referinţă, au fost depistate 32.531 alerte de interes naţional şi internaţional, fiind depistaţi la frontieră 245 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale. La nivelul I.T.P.F. Oradea au fost constatate 13.518 acte ilegale, dintre care 12.842 infracţiuni şi 676 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.  

Migraţia ilegală

În anul 2023, au fost depistate pe linia migrației ilegale aproape 10.093 persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a ITPF Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei. În perioada supusă analizei, la frontiera „verde” au fost depistați peste 2.448 cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat. În punctele de trecere din zona de competenţă a ITPF Oradea au fost depistate peste 7.535 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, ascunse în diferite mijloace de transport, sau prin evitarea controlului la frontieră. Începând cu luna ianuarie 2023, s-au înregistrat creșteri semnificative ale detecțiilor în punctele de trecere ale frontierei. Se remarcă faptul că aproximativ 53% dintre migranții ascunși în mijloace de transport (7.524 de persoane) au fost depistați în PTF Nădlac II, în timp ce, pe linia fraudei documentare, cele mai multe detecții au fost înregistrate în PTF Nădlac II (48 persoane) și PTF Curtici (21 de persoane). Se remarcă numărul mare de migranți - 2.892  - care sunt solicitanți de azil și provin din centrele pentru solicitanții de azil, iar 6.018 au intrat legal în România (5.615 dintre aceștia în baza unor vize pentru angajare în muncă). În perioada analizată, la nivelul ITPF Oradea, au fost depistate peste 110 persoane care au utilizat documente de călătorie false/falsificate ori aparținând altor persoane.

Ședere ilegală

Comparativ cu anul trecut, în anul 2023, numărul migranților depistați cu ședere ilegală a scăzut semnificativ la nivelul I.T.P.F. Oradea fiind depistați peste 125 migranți cu şedere ilegală în România. În majoritatea cazurilor, aceștia au fost depistați în județul Bihor, peste 82% au fost înregistrate în PTF-urile situate în județul Bihor. În anul 2023 la nivelul ITPF Oradea au fost înregistrate 473 de cazuri pe linia traficului de migranți, fiind depistați 536 de facilitatori. Comparativ cu anul trecut, a crescut numărul facilitatorilor depistați, însă numărul migranților facilitați s-a dublat, aspect datorat faptului că aceștia utilizează aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile. Totodată, migranţii au preferat să apeleze la rețelele de traficanți de migranți, în scopul trecerii frontierei ascunși în diferite autobvehicule. Se menține ridicată presiunea migraționistă pe frontiera româno-maghiară în jud. Arad în zonele de competenţă ale SPF Nădlac II și Vărșand, iar în jud. Bihor în SPF Borș I și II.

Traficul de ţigări şi produse din tutun

În perioada de referință au fost înregistrate 8 cazuri de trafic ilicit cu produse din tutun, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire din țară din P.T.F Nădlac şi  pe comunicația Pecica - Arad (SPF Turnu), acestea intrând în categoria faptelor penale. Astfel, polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Oradea au reținut anul trecut, în vederea confiscării, 28.643.280 de ţigaretede contrabandă, cea mai mare cantitate fiind înregistrată în luna iunie 2023 (16.900.000 de țigarete), pe comunicația Pecica-Arad (SPF Turnu). În perioada analizată, în PTF-urile din zona de competență a ITPF Oradea, în ceea ce privește traficul ilicit cu tutun, au fost înregistrate 2 cazuri la S.P.F. Nădlac, atât pe sensul de intrare în țară, cât și pe sensul de ieșire, fiind implicați 2 cetățeni români. În primul caz, tutunul a fost descoperit în autoturism (cantitatea de 14,8 kg), acesta fiind achiziționat din Germania, iar în al doilea caz, tutunul a fost descoperit în bagajul unui pasager (cantitatea de 8 kg).

Autoturisme furate şi deşeuri

Tot potrivit bilanţului, în cursul anului 2023, la nivelul ITPF Oradea au fost descoperite 77 autovehicule furate în valoare totală 6.173.872 lei (aprox. 1.235.000 euro), fiind întocmite 77 de dosare penale și cercetate penal 70 persoane. Cele mai multe detecții au fost înregistrate în PTF Nădlac II (19 cazuri), PTF Borș I (21 cazuri), PTF Borș II (8 cazuri) și PTF Nădlac I (9 cazuri). Un aspect interesant îl reprezintă ponderea cazurilor pe sensul de ieșire din țară, 44 de cazuri, triplul valorii înregistrate pe sensul de intrare. În anul 2023, la nivelul ITPF Oradea, au fost efectuate solicitări către Garda de Mediu în vederea efectuării de controale pe sensul de intrare în România, fiind oprite de la intrarea în ţară 503 de transporturi de bunuri considerate deșeuri, care nu indeplineau condiţiile legale de intrare în ţară. Cantitatea totală de deșeuri înapoiată pe teritoriul statului vecin a fost de peste 10.775 de tone, cele mai multe cazuri înregistrându-se la Sectorul PF Borș și Nădlac.