Compartimentul de relaţii publice al Agenţiei Naţionale Antidrog ANA) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor a elaborat un comunicat prin intermediul căruia anunţă ultimele măsuri luate pentru scăderea consumului de substanţe interzise în România.

Având în vedere că activitatea de monitorizare a cererii şi ofertei de substanţe noi cu efecte psihoactive, comercializate sub denumirea de „droguri legale" sau „etnobotanice", s-a concentrat în ultimul timp la nivelul magazinelor cu puncte de desfacere fizice, iar monitorizarea exhaustivă a fenomenului trebuie să aibă în vedere şi spaţiul online, specialiştii ANA, în colaborare cu experţi din zona ONG-urilor, au dezvoltat o serie de indicatori de monitorizare online a evoluţiei fenomenului. Astfel, ANA, în parteneriat cu RHRN (Romanian Harm Reduction Network), a elaborat  un proiect de cercetare mai amplu, respectiv Evaluarea riscurilor generate de abuzul noilor substanţe psihoactive comercializate sub denumirea de „droguri legale", finanţat de UNICEF România. În cadrul acestui proiect, care va fi lansat într-o conferinţă de presă pe data de 19 septembrie a.c., la sediul agenţiei, s-a realizat o grilă de evaluare a riscurilor generate de „drogurile legale" ce include şi dimensiunea online a fenomenului. Indicatorii de monitorizare specifici mediului online se bazează pe analiza de conţinut a diferitelor surse de informaţii accesibile online. Ele pot fi website-uri care comercializează "etnobotanice", interogări efectuate pe motoarele de căutare online, forumuri şi reţele sociale cu conţinut privind noile substanţe psihoactive, care se adresează populaţiei din România (fie ele înregistrate ca entitate online în România sau în alte ţări), surse media şi publicaţii ştiinţifice accesibile online. La sfârşitul lunii iulie 2011, pe teritoriul naţional mai funcţionează 46 de magazine, ceea ce reprezintă o reducere cu aproximativ 70% faţă de numărul de astfel de unităţi identificate în luna martie a.c. În ceea ce priveşte măsurile de ordin legal adoptate de autorităţi, ca urmare a activităţii desfăşurate de către echipele mixte de control se constată faptul că în perioada februarie - iunie 2011 valoarea totală a amenzilor aplicate a însumat peste 3,98 milioane lei, fiind confiscate peste 30.300 plicuri, 46 capsule şi şase flacoane ce conţineau substanţe psihoactive, confiscări în valoare echivalentă de 687.078 lei. De asemenea, prin activitatea echipelor mixte de control s-a reuşit suspendarea activităţii a 97 de magazine de comercializare de astfel de produse, precum şi închiderea a 84 de astfel de unităţi.

Site nou la Antidrog

Odată cu reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog, conducerea instituţiei a realizat un nou website, cu o grafică şi un conţinut modern şi atractiv. Noul site al instituţiei este funcţional din data de 23 august a.c., iar cei interesaţi de domeniul politicilor publice antidrog pot accesa adresa www.ana.gov.ro. Aici se regăsesc informaţii complete despre ANA, prin simpla apăsare a link-ului dorit. "Prin actualizarea permanentă a website-ului nostru, ne propunem menţinerea unui contact sistematic cu beneficiarii serviciilor ANA, precum şi adecvarea constantă a informaţiilor publicate la nevoile şi solicitările exprimate de către aceştia", conform celor spuse de Ilinca Şandor, coordonatoarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Bihor.