Paza instituţiilor financiare, în atenţia poliţiştilor
După ce, la sfârşitul săptămânii trecute, o sucursală a Băncii Transilvania din cartierul clujean Mănăştur a fost jefuită de câţiva bărbaţi mascaţi şi înarmaţi, pe care nici până la această oră oamenii legii nu au reuşit să-i identifice, Inspectoratul Naţional de Poliţie a început o campanie de control la unităţile financiar-bancare, case de schimb valutar şi amanet, dar şi benzinării.
Poliţiştii din ţară au început verificările la bănci, benzinării, case de schimb valutar şi de amanet, urmărind modul în care este respectată legislaţia privind paza bunurilor. În judeţul Bihor, verificările prevederilor Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor au început încă de la sfârşitul anului 2008. Conform legii, paza şi protecţia se realizează prin forţe şi mijloace militare sau civile de către instituţiile specializate ale autorităţilor administraţiei publice sau în regim privat de către proprietarii sau deţinătorii obiectivelor, bunurilor sau valorilor, precum şi de către societăţile specializate de pază şi protecţie. De asemenea, la unităţile unde nu este posibilă realizarea unui sistem de pază organizat, conducătorii acestora sunt obligaţi să execute împrejurimi, grilaje, obloane, iluminat de securitate, sisteme de alarmă sau alte asemenea mijloace necesare asigurării pazei şi integrării bunurilor. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, controalele au fost intensificate la începutul acestei săptămâni, urmărindu-se în special modul în care unităţile bancare respectă prevederile legii în vigoare. "Controalele pe care poliţiştii le fac constă în verificarea respectării condiţiilor de securitate prevăzute în planurile proprii de asigurare a pazei şi securităţii obiectivelor, în conformitate cu prevederile Legii 333/2003", a precizat subcomisar de poliţie Ioana Indrieş, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Bihor. De la începutul acestei săptămâni au fost verificate 59 de societăţi bancare şi staţii de carburanţi care manevrează valori monetare. Cu această ocazie au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale cu amenzi între 500 şi 2.500 de lei. Aceste sancţiuni au fost aplicate la o societate specializată în pază, la cinci staţii de carburanţi şi opt instituţii bancare. În cazul în care la unităţile verificate sunt constatate lipsuri, acestora li se poate da un termen de 30 de zile, timp în care să le remedieze. Dacă la următorul control situaţia este aceeaşi, poliţiştii vor trece la aplicarea de amenzi.
Inspectoratul de Poliţie Bihor ţine să aducă la cunoştinţă faptul că aceste acţiuni vor continua şi pe viitor, urmând a fi luate măsuri destul de severe la unităţile unde sunt constatate nereguli. La acţiune iau parte poliţişti de la Compartimentul de Ordine Publică şi Proximitate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.