O grupare infracţională de trafic de persoane a fost trimisă în judecată de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Oradea. Aceasta a racolat prin intermediul anunţurilor de mică publicitate peste 30 de persoane din Bihor şi Dolj pentru muncă în străinătate, persoane care apoi au fost exploatate la o fermă din Spania.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Oradea, au definitivat cercetările şi au sesizat prin rechizitoriu instanţa de judecată cu privire la activitatea unei grupări formate din cinci bihoreni, specializată pe trafic de persoane şi trafic de minori. Din anul 2006, cei cinci bihoreni au constituit o grupare infracţională care racola persoane prin intermediul anunţurilor la mica publicitate şi internet, pentru muncă în agricultură în Spania, contra sumei de 300-350 euro/persoană. Au fost identificate şi audiate 30 de victime, care, după ce ajungeau în Spania, erau cazate în condiţii inumane, câte 10-12 persoane într-o cameră, şi erau obligate să muncească toată ziua fără a fi plătite şi chiar fără hrană. "Victimele au fost cazate în barăci sau chiar pe câmp, dormeau pe saltele luate din gunoi, pline de ploşniţe şi purici, dar şi direct pe pardoseală, iar dacă se împotriveau, erau bătute. Unul dintre băieţi a fost ameninţat cu tăierea degetului şi închis fără mâncare şi apă, pentru că a refuzat să meargă la muncă. Alţi doi fraţi, care au cerut bani de acasă ca să poată pleca şi şi-au cumpărat o maşină, au fost bătuţi şi ei, iar unul dintre exploatatori le-a luat maşina şi cheia", a precizat Valerian Şipoş, şeful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane. Niciuna dintre victime nu a avut forme legale de muncă în Spania, iar banii pe munca prestată au fost încasaţi de membrii grupării. Cele cinci persoane - Alexandru Demian (48 de ani), Florian Szabo (32 de ani), Francisc Demian (54 de ani), Crişan Balla (30 de ani), Antei Roştaş (35 de ani), cel din urmă condamnat în minorat pentru multiple tâlhării şi crime - au recunoscut în faţa anchetatorilor că au profitat de naivitatea persoanelor racolate, printre care s-au aflat şi femei, dar şi un minor. "Persoanele au reuşit să scape ajutate de români din Spania ori de familiile de acasă care le-au trimis banii necesari pentru a ajunge acasă", a mai afirmat şeful Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane.

Cei cinci au fost trimişi în judecată pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii unor infracţiuni de trafic de persoane, trafic de minori, înşelăciune şi tâlhărie, fapte pedepsite de lege cu închisoarea între trei şi 20 de ani. Cazul va intra pe rolul Tribunalului Bihor.

Claudia B.