Deputatul liberal Gheorghe Costin, fost viceprimar la Beiuş, foştii primari ai municipiului Silviu Odobasianu şi Octavian Codreanu, actualul edil Adrian Domocoş, fostul viceprimar Viorel Iuhas au fost trimişi în judecată, alături de alţi angajaţi ai Primăriei, fiind acuzaţi de fapte de corupţie privind un contract de extindere şi reabilitare a reţelelor de alimentare cu apă.

Potrivit procurorilor DNA, funcţionarii beiuşeni au favorizat firma SC Top Construct Grup, cea care trebuia să realizeze lucrările. Edilii au achitat din bani publici lucrări despre care ştiau că nu au fost executate, ba chiar au semnat şi acte cum că le-au recepţionat. 

Dosar cu 17 inculpaţi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Costin, viceprimar al municipiului Beiuş în perioada 2008-2012, în prezent deputat, pe care îl acuză de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acelaşi dosar vor fi judecaţi Adrian Nicolae Domocoş, primar al municipiului Beiuş din 2008, pentru înşelăciune şi fals în înscrisuri, Nicu Silviu Odobasianu, fost primar în mandatul 2000-2008, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, înşelăciune şi uz de fals, şi Viorel Iuhas, viceprimar în perioada 2000-2008, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la înşelăciune, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Maria Ioana Nicolae, şef Serviciu Buget-finanţe în Primăria Beiuş, persoană autorizată pentru certificarea cheltuielilor privind proiectul, Emil Gheorghe Oaie, şef Serviciu Amenajarea Teritoriului şi Investiţii, şi Gelu Laurenţiu Hasan, inspector de specialitate în cadrul Primăriei şi responsabil tehnic pentru implementarea proiectului, au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Nicolae a mai fost acuzată şi de fals în declaraţii, iar Hasan, de fals intelectual. De asemenea, procurorii i-au trimis în judecată pe membrii comisiei de recepţie Octavian Mircea Florian Codreanu, fost primar al municipiului Beiuş în perioada 1996-2000, Gigel Mihailovici, Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor şi Mircea Boloş, toţi fiind acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual, precum şi pe Ioan Matei, diriginte de şantier, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ciprian Cătălin Berindea, administratorul SC Top Construct Grup SRL, a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri, fals material în înscrisuri oficiale şi spălare a banilor, iar Virgil Nicolae Pancu, şef lucrări la aceeaşi firmă, de complicitate la abuz în serviciu, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Nicolae Sotoc, administrator al SC Subtil Consult SRL, societate care asigura dirigenţia de şantier, a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Olimpia Mirela Iancu, director al BRD Oradea - Agenţia E. Gojdu, a fost acuzată de complicitate la înşelăciune.

Lucrări efectuate pe jumătate, plătite pe de-a-ntregul

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii octombrie 2007, primăria municipiului Beiuș a atribuit un contract de achiziție publică prin care SC Top Construct Grup SRL Oradea se obliga să execute "Lucrări prioritare de extindere și reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă și canalizare în municipiul Beiuș", la prețul de 4.173.345,88 lei, la care se adăuga TVA 792.935,72 lei. Lucrările urmau să fie executate în cadrul unui program finanțat în proporție de 85% de Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile și în proporție de 15% de Primăria Beiuș. "Starea de fapt relevă că în perioada 30 noiembrie 2007-28 noiembrie 2008, reprezentanții primăriei Beiuș (cei doi primari care și-au exercitat atribuțiile în aceasta perioadă, cei doi viceprimari, precum și funcționari din cadrul primăriei) au favorizat firma SC Top Construct Grup SRL Oradea prin aceea că au făcut posibilă obținerea, de către această firmă, a sumei de 1.248.120 lei (aproximativ 321.672 euro raportat la media cursului de schimb din acea perioadă) în contul unor lucrări prevăzute în contract, care în realitate nu au fost executate. Firma a fost favorizată de reprezentanții primăriei în condițiile în care aceștia aveau reprezentarea reală a situației lucrărilor", se arată într-un comunicat al DNA. Pentru execuția lucrărilor în valoare de aproximativ 1 milion de euro, SC Top Construct Grup SRL a trimis în teren pe șantierul deschis la Beiuș între 4 și 6 angajați. Din totalul sumei obținute pe nedrept din bani publici, 1.248.120 lei reprezintă prejudiciul nerecuperat în dauna bugetului de stat și bugetului local al municipiului Beiuș (aproximativ 321.672 euro). "Cu alte cuvinte, din facturile emise de SC Top Construct Grup SRL în valoare totală de 2.407.544 lei, facturi acceptate la plată de inculpați, în realitate au fost executate lucrări doar în cuantum de 1.159.424 lei, prejudiciul nerecuperat fiind de peste 50% din valoarea lucrărilor declarate ca fiind executate. În perioada menționată, inculpații Berindea Ciprian Cătălin și Pancu Nicolae Virgil au depus, în numele SC Top Construct Grup SRL Oradea, documente atestând date nereale (situații de lucrări, facturi), pentru decontarea de către primăria Beiuș a unor lucrări care nu fuseseră executate. Reprezentanții Primăriei Beiuș, ca beneficiară a lucrărilor, au confirmat execuția și recepția acestora, acceptând situația fictivă", mai arată procurorii DNA.

Abuz în serviciu şi falsuri

Folosind înscrisuri care atestau date nereale și declarații false, primarii Odobasianu Nicu Silviu, respectiv Domocoș Adrian Nicolae au indus în eroare Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile, solicitând și obținând sume de bani pentru lucrări care în fapt nu fuseseră executate de SC Top Construct Grup SRL. Înscrisurile false au fost confirmate prin semnătură, în perioadele aferente mandatelor lor, de viceprimarul Iuhas Viorel, respectiv de viceprimarul Costin Gheorghe. Înscrisurile reprezentau procese-verbale de recepție a lucrărilor, centralizatoare de situații lucrări, declarație pe proprie răspundere a beneficiarului pentru certificarea eligibilității cheltuielilor, raport de progres a lucrărilor și raport de activitate. Referitor la ceilalți inculpați, funcționari ai Primăriei Beiuș și consilieri locali, în rechizitoriu s-a reținut că aceștia, în calitate de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, respectiv de persoane cu atribuții în supravegherea bunei derulări a lucrărilor, au contribuit la producerea prejudiciului prin redactarea/certificarea unor înscrisuri care constatau situații nereale privind execuția lucrărilor. "Cu alte cuvinte, reprezentanții Primăriei Beiuș l-au finanțat pe constructorul SC Top Construct Grup SRL, acesta executând lucrări pe bani publici, deși contractul și convenția încheiate cu Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile stipulau, în mod clar, că plata se va face după executarea lucrărilor. Aceste decontări și plăți în avans s-au constituit în veritabile credite, fără dobândă, acordate executantului lucrării SC Top Construct Grup SRL, care a transferat asupra statului riscul executării contractului, fapt care a dus finalmente la prejudicierea bugetului de stat și a bugetului local al municipului Beiuș cu suma de 1.248.120 lei", se arată în rechizitoriul întocmit de DNA. În perioada 9-14 ianuarie 2009, folosindu-se de un înscris fals, inculpatul Berindea Ciprian Cătălin a solicitat și a obținut, de la BRD Oradea - Agenția E.Gojdu, transferul sumei de 758.025,88 lei, din contul de garanție de bună execuție al firmei SC Top Construct Grup SRL în contul curent al aceleiași societăți, din care, ulterior, a retras în numerar suma de 635.500 lei, pe care a folosit-o în interes personal. Acesta a fost ajutat de inculpata Iancu Olimpia Mirela, director al BRD Oradea - Agenția E.Gojdu, care a operat transferul sumei de 758.025,88 lei între cele două conturi, în baza unei adrese false primită de la inculpat, care nu era semnată de ordonatorul principal de credite, respectiv primarul municipiului Beiuș.

În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor deținute de toți inculpații, cu excepția inculpatelor Nicolae Maria Ioana, Clintoc Maria Ramona și Gabor Dorina, care nu au fost identificate ca deținătoare de bunuri imobile și mobile. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, având în vedere calitatea de deputat deținută în prezent de Gheorghe Costin.