Cu ocazia zilei de 25 mai, Ziua Internaţională a Copiilor dispăruţi, pe parcursul a două zile, reprezentanţii IPJ Bihor, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, în parteneriat cu Centrul român pentru copii dispăruţi şi exploataţi sexual "FOCUS", filiala Bihor şi Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane din cadrul Ministerului de Interne desfăşoara o serie de activităţi preventive, menite să contribuie la prevenirea şi combaterea fenomenului.

Astfel, joi după-amiază, circa 40 de elevi din clasele a III-a, respectiv a IV-a din cadrul Şcolii cu clasele I-VIII "Dimitrie Cantemir" au luat parte la o sesiune de comunicare care a avut ca punct de plecare prevenirea dispariţiilor de copii. În cadrul întâlnirii cu elevii au fost enumerate cele şase reguli esenţiale pentru a avea o copilărie cât mai liniştită. "Este importantă cunoaşterea adresei exacte, a numărului de telefon şi numele părinţilor, necesitatea ca părintele să ştie întotdeauna unde pleacă şi cu cine pleacă copilul, învoirea de la părinţi în cazul în care după ore copilul nu ajunge imediat acasă, neacceptarea vreunui cadou sau dulciuri din partea persoanelor necunoscute. În cazul în care copilul se află singur în casă acesta nu are voie să deschidă uşa nimănui", a precizat Marcel Cosma, comisar de poliţie din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Bihor. Mai mult, elevilor li s-a comunicat că niciodată pe reţelele de socializare să nu acorde informaţii personale, respectiv să nu divulge numele real, vârsta, şcoala unde învaţă, numărul de telefon, respectiv locul de muncă al părinţilor dar şi interzicerea postării de fotografii personale în diverse ipostaze, lucru care ar putea atrage persoane dubioase. "Este imperios necesar ca părinţii să fie mai apropiaţi de copii. Dacă un copil cu vârsta de 9 respectiv 10 ani nu spune părintelui că a fost abordat pe stradă de un necunoscut, acesta din urmă solicitându-i copilului să îl însoţească denotă o neîncredere în părinţi sau un copil rebel. Nu este permis ca la o vârstă atât de fragedă un copil să aibă conturi pe diverse site-uri de socializare", a relatat Manzu Ana Maria, coordonator voluntari FOCUS Bucureşti, filiala Bihor.

Părinţii, sfătuiţi de poliţişti

Poliţiştii de prevenire bihoreni au participat ieri, în Orăşelul Copiilor la o acţiune preventivă în care au fost implicaţi copii, părinţi şi bunici. Cu această ocazie au fost abordate teme precum părăsirea voluntară a domiciliului de către copii, recomandări pentru a preveni fuga de acasă, paşi de urmat în caz de dispariţie. În cadrul campaniei au fost distribuite 50 de  afişe, 1.000 de pliante şi alte materiale promoţionale cu tematică adecvată. Activităţile s-au derulat cu sprijinul a 10 voluntari, studenţi şi elevi din cadrul Colegiului Tehnic "Vasile Voiculescu" şi de la Liceul cu Program Sportiv "Bihorul". „Sensibilizarea elevilor, părinţilor, profesorilor şi a opiniei publice în legătură cu dispariţiile voluntare în rândul copiilor şi, în general, conştientizarea populaţiei reprezintă obiectivele principale ale acestei campanii", a spus comisar Ioana Indrieş. Ziua de 25 mai a fost declarată în 1983 Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi. Nu este o zi de sărbătoare, ci o zi în care se face apel la responsabilitate şi solidaritate umană. Floarea de "nu-mă-uita" (Myosotis sylvatica) a  fost aleasă simbolul acestei  zile, din pricina numelui ei, dar şi din cauza abundenţei acesteia în luna mai.