Au trecut mai bine de 40 de zile de la tragedia care s-a petrecut în clubul Colectiv din Bucureşti şi încă rănile produse de acel eveniment sunt vii în conştiinţa societăţii noastre şi vor fi multă vreme de acum încolo.

Având în vedere faptul că această rubrică este destinată strict prezentării noutăţilor legislative, în cadrul următoarelor articole vom evidenţia cititorilor noştri prevederile Legii 307 din 2006, lege care reglementează apărarea împotriva incendiilor. Legiuitorul stabileşte în cadrul articolului 2 din Legea 307 din 2006 faptul că „apărarea împotriva incendiilor constituie o activitate de interes public, naţional, cu caracter permanent, la care sunt obligate să participe, în condiţiile prezentei legi, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi toate persoanele fizice şi juridice aflate pe teritoriul României".

Acest principiu este întărit de prevederile articolului 5 din Legea 307 din 2006 care stabileşte faptul că răspunzători atât de stabilirea şi aplicarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, precum şi de consecinţele producerii incendiilor sunt persoanele fizice şi persoanele juridice. Răspunderea instituită de legiuitor vine cu o serie de obligaţii pe care persoanele fizice şi persoanele juridice trebuie să le respecte. Astfel, persoanele fizice şi persoanele juridice sunt obligate să respecte reglementările tehnice şi dispoziţiile de apărare împotriva incendiilor şi să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa, bunurile şi mediul (articolul 6 aliniatul 1 Legea 307 din 2006). Persoanele care observă un incendiu au obligaţia de a anunţa prin orice mijloc serviciile de urgenţă, primarul sau poliţia, iar în cazul în care anunţul de incendiu s-a făcut cu rea-credinţă, fără motiv întemeiat, autorul răspunde contravenţional sau penal, potrivit legii, şi suportă cheltuielile ocazionate de deplasarea forţelor de intervenţie (articolul 6 aliniatul 2 şi 3 Legea 307 din 2006). De asemenea, în cazul unui incendiu, orice persoană are obligaţia de a acorda ajutor persoanelor aflate în pericol sau în dificultate, din proprie iniţiativă ori la solicitarea victimei, a reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice, precum şi a personalului serviciilor de urgenţă (articolul 7 aliniatul 1 Legea 307 din 2006). În ipoteza în care vorbim despre incendii produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe, persoanele aflate în apropiere au obligaţia să intervină imediat cu mijloacele de care dispun, pentru limitarea şi stingerea acestora (articolul 7 aliniatul 2 Legea 307 din 2006). De asemenea, oricare persoană care deţine cu orice titlu imobile în apropiere au obligaţia de a permite necondiţionat accesul serviciilor de urgenţă şi al persoanelor care acordă ajutor; să permită necondiţionat utilizarea apei, a materialelor şi a mijloacelor proprii pentru operaţiunile care urmează să se desfăşoare (articolul 8 aliniatul 1 Legea 307 din 2006).

Avocat Florian Cristian Curpaş