Avocatul Crișanei - Modificarea legii privind vânzarea terenurilor agricole extravilane (III)
Prin articolul de săptămâna aceasta vom încheia seria dedicată noului act normativ, respectiv Legea nr. 175/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan, publicată în Monitorul Oficial, însă, care va intra în vigoare doar la data de 13 octombrie 2020.
Săptămâna trecută am încheiat prin a evidenţia faptul că legea nu îngrădeşte în niciun fel libera circulaţie a dreptului de proprietate asupra terenurilor, în condiţiile în care articolul 4 indice 1 alinaitul 5 Legea 175/2020 stabileşte faptul că – “în cazul neexercitării dreptului de preempţiune, dacă niciunul dintre potenţialii cumpărători, în termenul legal, nu îndeplineşte condiţiile pentru a putea cumpăra terenul agricol situat în extravilan, înstrăinarea acestuia prin vânzare se poate face către orice persoană fizică sau juridică”.
Adevărat este faptul că sunt instituite o serie de condiţii prealabile care trebuiesc a fi îndeplinite, însă existenţa acestora nu duce la concluzia existenţei unui act normativ restrictiv.
Mai mult, conform prevederilor art. 4 indice 2 din Legea 175/2020 – “Terenurile agricole situate în extravilan se pot înstrăina, prin vânzare, înainte de împlinirea a 8 ani de la cumpărare, cu obligaţia plăţii impozitului de 80% pe suma ce reprezintă diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de cumpărare, în baza grilei notarilor din respectiva perioadă”, aşadar există căi legale reglementate expres prin care cumpărătorul unui teren agricol extravilan poate să îl înstrăineze.
În ipoteza în care, unul dintre cei care deţine calitatea de preemptor doreşte să achiziţioneze un teren agricol extravilan, are obligaţia ca în termenul de 45 de zile lucrătoare de la înregistrarea ofertei de vânzare, să îşi manifeste în scris intenţia de cumpărare, să comunice acceptarea ofertei vânzătorului şi să o înregistreze la sediul primăriei unde aceasta a fost afişată (articolul 7 Legea 175/2020).
Actul normativ, a introdus şi o reglementare mai clară a sancţiunii civile care intervine în cazul în care contractul de vânzare cumpărare se închieie cu nesocotirea procedurii reglementate, mai precis – “Vânzarea terenului la un preţ mai mic decât cel cerut în oferta de vânzare prevăzută la art. 6 alin. (1), în condiţii mai avantajoase decât cele arătate în aceasta ori cu nerespectarea condiţiilor prevăzute la art. 41 atrage nulitatea absolută” (articolul 7 aliniatul 8 Legea 175/2020).
Nu în ultimul rând se subliniază faptul că – “Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea dreptului de preempţiune, potrivit prevederilor art. 4-42, sau fără obţinerea avizelor prevăzute la art. 3 şi 9 este interzisă şi se sancţionează cu nulitatea absolută” (articolul 16 Legea 175/2020).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.