Prin articolul de săptămâna aceasta vom încheia dezbaterea aferentă analizei legislaţiei care reglementează problema juridică a datelor cu caracter personal, modalităţi de prelucrare a acestor date, precum şi libera circulaţie a acestor date.

Concluzia pe care fiecare justiţiabil trebuie să o tragă după ce au fost parcurse elementele juridice prezentate este faptul că în principiu prelucrarea de date cu caracter personal se poate face doar cu acordul titularului, existând totuşi o serie de excepţii prezentate anterior. De fiecare dată când are loc o prelucrare a unor date cu caracter personal fără acordul titularului, legislaţia reglementează sancţiuni contravenţionale, care în parte au fost prezentate anterior. Astfel, pentru ca cititorii noştri să îşi cunoască mai bine drepturile deţinute, suntem de părere că ar trebui să prezentăm pe larg contravenţiile care pot să fie reclamate. Pe cale de consecinţă, reprezintă contravenţie prelucrarea datelor cu caracter personal de către un operator sau de o persoană împuternicită de acesta, cu încălcarea prevederilor legale şi a drepturilor deţinute de către titular, în ipoteza în care nu este săvârşită vreo infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 25.000 lei (articolul 32 Legea 677 din 2001). Reprezintă contravenţie neîndeplinirea obligaţiilor privind aplicarea măsurilor de securitate şi de păstrare a confidenţialităţii prelucrărilor, prevăzute de lege, dacă nu este săvârşită în astfel de condiţii încât să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 50.000 lei (articolul 33 Legea 677 din 2001). De asemenea, reprezintă contravenţie refuzul de a furniza autorităţii de supraveghere informaţiile sau documentele cerute de aceasta în exercitarea atribuţiilor de investigare prevăzute de lege, dacă nu este săvârşită în astfel de condiţii încât să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 15.000 lei (articolul 34 Legea 677 din 2001). Contravenţiile evidenţiate anterior, precum şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale se efectuează de către autoritatea de supraveghere, care poate delega aceste atribuţii unor persoane recrutate din rândul personalului său, precum şi de reprezentanţi împuterniciţi ai organelor cu atribuţii de supraveghere şi control, abilitate potrivit legii (articolul 35 Lege 677 din 2001). Împotriva proceselor-verbale de constatare şi sancţionare se poate face plângere la secţiile de contencios administrativ ale tribunalelor (articolul 35 Legea 677 din 2001). După cum se poate observa, legiuitorul face referire la autoritatea de supraveghere, care, în sensul Legii 677 din 2001, este Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (articolul 21 aliniatul 1 Lege 677 din 2001).

Această autoritate are ca atribuţii monitorizarea şi controlul respectării legalităţii modalităţii de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Avocat Florian Cristian CURPAŞ