Nicholas Winton, considerat un "Schindler britanic", întrucât a salvat 669 de copii cehi şi slovaci, majoritatea evrei, de la o moarte sigură în lagărele naziste, a decedat miercuri la vârsta de 106 ani, au anunţat reprezentanţii clubului Rotary din Maidenhead, un oraş din comitatul Berkshire.

"Cu mare tristeţe, vă anunţăm că Sir Nicky Winton a murit în această dimineaţă", se afirmă în comunicatul de presă publicat, miercuri, pe site-ul clubului Rotary. Nicholas Winton a făcut parte din acest club britanic, pe care l-a şi prezidat pentru o vreme. "Lumea a pierdut un om mare. Nu trebuie să uităm niciodată omenia de care a dat dovadă Sir Nicholas Winton, salvând atât de mulţi copii în timpul Holocaustului", a declarat premierul britanic David Cameron pe contul său de Twitter.

"Va rămâne pentru totdeauna un simbol al curajului, al umanităţii profunde şi al unei modestii incredibile", a spus la rândul său premierul ceh Bohuslav Sobotka, tot pe Twitter.

În 2014, Nicholas Winton a fost recompensat cu Ordinul Leul Alb, cea mai înaltă distincţie civilă cehă, din mâinile preşedintelui Republicii Cehe Milos Zeman. "Era un om admirat pentru curajul său", a declarat, ieri, Milos Zeman.

La sfârşitul anului 1938, pe atunci tânăr angajat al Bursei din Londra, Nicholas Winton a mers la Praga, la invitaţia unui prieten care lucra la ambasada britanică. Acel prieten i-a cerut ajutorul în momentul în care o parte din Cehoslovacia a fost ocupată de nazişti, care au început să construiască lagăre pentru refugiaţi. Nicholas Winton şi-a deschis un "birou" într-un hotel din Praga, în care îi primea pe părinţii evrei care doreau să îi ducă pe copiii lor într-o ţară sigură. Sarcina era însă una dificilă: pentru obţinerea vizei de intrare în Marea Britanie, pentru fiecare copil trebuia găsită o familie adoptivă şi plătită o cauţiune. Nicholas Winton trebuia de asemenea să adune banii pentru achitarea transportului, care se realiza cu trenul.

Între martie şi august 1939, Nicholas Winton a contribuit în acest fel la plecarea în Marea Britanie, cu opt trenuri, a unui număr de 669 de copii. Cel de-al nouălea convoi, prevăzut pentru 3 septembrie 1939, cu 250 de copii, a fost blocat de intrarea în război a Marii Britanii şi toţi acei copii au dispărut.

Nicholas Winton obişnuia să spună că nu a făcut nimic excepţional, însă presa internaţională a început să îl considere un veritabil "Schindler britanic" - referire la industriaşul german Oskar Schindler care a salvat de la moarte 1.200 de evrei în timpul celui de-Al Treilea Reich. Această modestie l-a determinat pe Nicholas Winton să ascundă, inclusiv faţă de propria familie, rolul determinant pe care l-a avut în supravieţuirea acelor copii. Soţia sa a descoperit totul din întâmplare, după aproape o jumătate de secol, în momentul în care a găsit în podul casei sale o sacoşă în care se aflau lista cu numele copiilor salvaţi de la moarte şi multe scrisori de la părinţii acestora.

Înnobilat de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii în 2002, Nicholas Winton a primit numeroase alte recompense pentru fapta sa extraordinară, inclusiv Ordinul Tomas Garrigue Masaryk - una dintre cele mai înalte distincţii cehe - în 1998 şi titlul de "Erou britanic al Holocaustului" în 2010.