Alain Delon, monstru sacru al cinematografiei franceze, a murit la vârsta de 88 de ani, au anunţat duminică dimineaţă cei trei copii ai actorului într-un comunicat comun, informează AFP şi Reuters.

 

„Alain Fabien, Anouchka, Anthony, precum şi Loubo (câinele său), anunţă cu imensă tristeţe moartea tatălui lor. S-a stins în pace în locuinţa din Douchy, înconjurat de cei trei copii şi de apropiaţi'', anunţă comunicatul.

„Actorul din Plein soleil şi din Samourai merge să se întâlnească cu (Fecioara) Maria printre stelele care îi erau atât de dragi inimii sale. Familia vă roagă să-i respectaţi intimitatea în acest moment de doliu extrem de dureros'', au mai precizat cei trei copii.

Actorul a decedat „la primele ore ale nopţii'', au precizat aceştia.

Deşi a avut foarte puţine roluri în cinema după sfârşitul anilor 1990, Alain Delon a ţinut primele pagini ale ziarelor în vara anului 2023 când cei trei copii ai săi au depus plângere împotriva lui Hiromi Rollin, prezentată câteodată drept partenera actorului, pe care au acuzat-o că profită de starea de vulnerabilitate a tatălui lor.

Cei trei copii ai actorului au fost implicaţi într-un război mediatic şi juridic pe tema stării de sănătate a vedetei, care a fost diagnosticată cu limfom şi suferise un AVC în 2019.

În 2019, Alain Delon a revenit pe covorul roşu de la Cannes unde a primit un Palme d'or onorific. „Este puţin un omagiu postum, dar primit în timpul vieţii'', a spus atunci actorul.

Alain Delon a devenit celebru după ce a jucat în două filme ale regizorului italian Luchino Visconti, „Rocco and His Brothers'' (1960) şi „The Leopard'' (1963), scrie Reuters.

A jucat alături de venerabilul actor francez Jean Gabin în „Melodie en Sous-Sol'' (1963), în regia lui Henri Verneuil, iar apoi a avut succes cu rolul din „Le Samourai'' (1967), în regia lui Jean-Pierre Melville. Delon a strălucit în rolul unui ucigaş plătit în acest film cu dialog minimal şi multe scene solo.

Alain Delon a devenit un star în Franţa şi a fost adorat în Japonia, dar nu a cunoscut succesul la Hollywood în ciuda faptului că a jucat alături de giganţi ai cinemaului american, cum ar fi Burt Lancaster, în „Scorpio'' (1973)

În 1970 a apărut alături de actorul francez Jean-Paul Belmondo în pelicula „Borsalino'', în rolul unor gangsteri care intră în conflict din cauza unei femei.

Lista filmelor de succes ale actorului francez include thrillerul erotic din 1969 „La Piscine'', în care joacă alături de partenera sa de atunci din viaţa reală Romy Schneider, într-o saga de gelozie şi seducţie plasată pe Riviera Franceză.

Actorul s-a născut pe 8 noiembrie 1935 lângă Paris. La vârsta de patru ani a fost dat în plasament după ce părinţii săi au divorţat.

A fugit de acasă cel puţin o dată şi a fost exmatriculat de mai multe ori din internate înainte să se înroleze în Marină la vârsta de 17 ani şi să servească pe frontul din Indochina, pe atunci colonie franceza. A dat şi aici de necazuri din cauza unui jeep furat.

S-a întors în Franţa la mijlocul anilor 1950 şi s-a angajat hamal în piaţa alimentară din Paris, Les Halles. Îşi petrecea timpul în Pigalle, „cartierul roşu'' al Parisului, după care migra către cafenele din zona boemă St. Germain des Pres.

L-a cunoscut pe actorul francez Jean-Claude Brialy care l-a dus la Festivalul de la Cannes, unde Delon a atras atenţia unui căutător de talente american care i-a aranjat o probă.

A debutat în cinema în 1957 în pelicula „Quand la femme s'en mele''.

Delon a fost totodată şi antreprenor, folosindu-şi imaginea pentru a promova cosmetice de firmă sau pariind în curse de cai alături de vechi prieteni din lumea interlopă. A investit în cai de curse alături de Jacky „Le Mat'' Imbert, un personaj notoriu de pe scena interlopă din Marsilia.

Prieteniile dubioase ale lui Delon au ajuns în atenţia publicului când un fost bodyguard şi confident, un tânăr iugoslav pe nume Stefan Markovic, a fost găsit decedat într-un sac de plastic, împuşcat în cap şi aruncat la o groapă de gunoi din apropierea Parisului.

Actorul a fost interogat de poliţie fără să fie formulate acuzaţii împotriva sa, iar „Afacerea Markovic'' s-a transformat într-un scandal naţional.

Bărbatul pe care poliţia l-a acuzat de uciderea lui Markovic - şi care ulterior a fost achitat - era Francois Marcantoni, patronul de cafenea şi prieten al lui Delon, care prosperase în agitaţia cartierului Pigalle după cel De-al Doilea Război Mondial.

Delon îşi exprima cu tărie părerile în afara scenei, care, deseori, năşteau controverse - ca atunci când a spus că regretă abolirea pedepsei cu moartea şi când s-a exprimat dezaprobator pe tema căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, legalizate în Franţa în 2013.

A susţinut public Frontul Naţional, de extremă dreapta, şi i-a telefonat fondatorului acestuia, Jean-Marie Le Pen, un prieten mai vechi, pentru a-l felicita pentru rezultate obţinute la alegerile din 2014.

Printre partenerele romantice ale lui Delon s-au numărat Romy Schneider şi Nico, un fost model devenită cântăreaţă, alături de care a avut un fiu. În 1964 s-a căsătorit cu Nathalie Barthelemy şi a devenit pentru a doua oară tată. După divorţul de Nathalie Barthelemy, a avut o relaţie de 15 ani cu actriţa Mireille Darc. A mai avut doi copii cu fotomodelul olandez Rosalie van Breemen.

 

https://www.youtube.com/watch?v=zA5THazPjFQ