Actorul George Motoi a murit la vârsta de 79 de ani
Actorul George Motoi a murit ieri, la vârsta de 79 de ani, a anunţat familia acestuia pe pagina de Facebook a artistului. „Tatăl meu şi-a trăit viaţa cu discreţie şi demnitate, preţuind fiecare clipă frumoasă şi învăţând din greşeli, cu bucurie şi fără regrete. La fel a ales să părăsească această lume, discret şi demn. M-a rugat să-i promit că voi păstra discreţia asupra bolii şi asupra trecerii lui în nefiinţă. Am de gând să-mi respect această promisiune şi vă rog şi pe voi să mă ajutaţi să fac acest lucru. Drum bun, tată, spre ceruri! Drum bun, George Motoi, spre ceruri!, Raluca", se arată în mesajul de pe pagina de Facebook a artistului.
George Motoi s-a născut pe 22 ianuarie 1936, în Caliacra, Bulgaria, şi şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Brăila. În 1958 a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.
În regia Malvinei Urşianu, a jucat în patru filme importante: „Serata" (1971), „Trecătoarele iubiri" (1974), „Întoarcerea lui Vodă-Lăpuşneanu" (1979), „Liniştea din adâncuri" (1982). Lăpuşneanu este unul dintre rolurile cele mai importante pe care le-a avut în cinematografie. Un alt film de neuitat este „Adela" (1985), al lui Mircea Veroiu, în care l-a interpretat pe medicul Emil Codrescu, de care se îndrăgosteşte tânăra Adela (Marina Pricopie), potrivit cinemagia.ro.
Printre filmele în care a mai jucat se numără „Întoarcerea lui Magellan" (1974), de Cristiana Nicolae, „Frații Jderi" (1974), de Mircea Drăgan, serialul TV „Un august în flăcări" (1975), de Radu Gabrea, Doru Năstase, Dan Piţa şi Alexandru Tatos, lungmetrajele „Marele singuratic" (1977), de Iulian Mihu, „Buzduganul cu trei peceți" (1975), de Constantin Vaeni, „Trandafirul galben" (1982), de Doru Năstase, „Masca de argint2 (1985), de Gheorghe Vitanidis, „Colierul de turcoaze" (1986), de Gheorghe Vitanidis, „Terente - regele bălților" (1992), de Andrei Blaier.
Actorul a fost căsătorit peste 20 de ani cu actriţa Cezara Dafinescu, cu care are o fiică. George Motoi s-a recăsătorit cu actriţa Gigliola Brăileanu.
Debutul său pe scenă a avut loc la Teatrul de Stat din Piatra Neamţ, în 1958, în spectacolul „Poveste de iubire", de Konstantin Simonov, regizat de Cristian Munteanu. A jucat apoi pe scenele altor teatre importante, precum cele din Bacău şi Cluj, în cele din urmă ajungând la Teatrul Naţional din Bucureşti.
Printre cele mai reprezentative piese în care publicul român s-a putut bucura de prestaţia actorului se numără „A douăsprezecea noapte", de William Shakespeare, „Pescăruşul", de A.P. Cehov, „Don Carlos", de Friedrich Schiller, „Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare. Interpretarea rolului Caligula, din piesa cu acelaşi titlu de Albert Camus, îl propulsează printre actorii de valoare ai ţării, iar câteva turnee în străinătate, cu acelaşi rol, îl consacră definitiv.
George Motoi a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în 2011, Ordinul Meritul Cultural în rang de Cavaler, premiul de excelenţă acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei pentru contribuţia deosebită adusă la afirmarea filmului românesc, în 2002, diploma „Artist de Onoare al Filmului Românesc" în 2001, marele premiu al Festivalului de la San Remo, pentru filmul „Adela", după Garabet Ibrăileanu, regia Mircea Veroiu, premiul Festivalului Naţional de Teatru, pentru rolul Victor din „Pisica în noaptea Anului Nou", de Dumitru Radu Popescu, regia Val Mugur (Teatrul Naţional din Cluj).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.