Peste 1.000 de oameni au murit în timpul pelerinajului de la Mecca. Cei mai mulți sunt cetățeni egipteni. Decesele au fost provocate de căldura excesivă.

Numărul deceselor din timpul marelui pelerinaj musulman care a avut loc în Arabia Saudită a depășit 1.000, potrivit unei statistici făcute de AFP și preluată de Le Figaro. Statistica a fost realizată pe baza datelor furnizate de țările care au raportat victime. Pelerinajul s-a desfășurat anul acesta în condiții meteo extreme. Temperatura a ajuns chiar și la 51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca.

Un diplomat arab a declarat joi pentru AFP că 58 de decese suplimentare au fost înregistrate în rândul pelerinilor egipteni, ceea ce a adus la 658 numărul total al victimelor din Egipt. În total, 1.081 de decese au fost raportate de zece țări prin comunicate de presă oficiale sau prin intermediul diplomaților implicați în operațiunea de căutare a victimelor și de repatriere a cadavrelor.

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni fatale în timpul unei îmbrânceli în mulțime, a declarat unul dintre diplomaţii care coordonează intervenţia sanitară din partea ţărilor lor.

Autoritățile saudite au raportat că au tratat peste 2.000 de pelerini care au suferit de caniculă, dar nu au actualizat această cifră începând de duminică și nu au furnizat informații despre decese. Hajj este unul dintre cei cinci piloni ai islamului și toți musulmanii care au mijloacele necesare trebuie să îl efectueze cel puțin o dată. Pelerinajul este din ce în ce mai afectat de degradarea climei, potrivit unui studiu saudit publicat luna trecută, care a afirmat că temperaturile din zona în care se desfășoară ritualurile cresc cu 0,4C în fiecare deceniu. Luni, temperaturile au atins 51,8C la Marea Moschee din Mecca, a anunțat centrul național de meteorologie saudit.

Jurnaliștii AFP aflați luni în Mina, în afara Meccăi, au văzut pelerini care își turnau sticle de apă pe cap, în timp ce voluntarii le împărțeau băuturi reci și înghețată de ciocolată pentru a-i ajuta să se răcorească. Oficialii saudiți îi sfătuiseră pe pelerini să folosească umbrele, să bea multă apă și să evite expunerea la soare în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei. Însă multe dintre ritualurile de hajj, inclusiv rugăciunile de pe Muntele Arafat care au avut loc sâmbătă, presupun să stea în aer liber timp de ore întregi în timpul zilei. Aproximativ 1,8 milioane de pelerini au luat parte la hajj în acest an, dintre care 1,6 milioane din străinătate, potrivit autorităților saudite.